Update: Prigojin spune că Putin s-a înșelat când l-a numit trădător. Putin îl acuză pe Prigojin că l-a înjunghiat pe la spate. Mercenarii Wagner s-au revoltat împotriva armatei ruse, pe care o acuză că i-a atacat, și au ocupat cartierul general al acesteia din orașul Rostov

Liderul grupării paramilitare Wagner Evgheni Prigojin a afirmat că se afla sâmbătă dimineaţa în cartierul general al armatei ruse din oraşul Rostov, un centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei, şi că a preluat controlul asupra unor situri militare, inclusiv asupra unui aerodrom, transmite AFP, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 24 iun. 2023, 09:23
Update: Prigojin spune că Putin s-a înșelat când l-a numit trădător. Putin îl acuză pe Prigojin că l-a înjunghiat pe la spate. Mercenarii Wagner s-au revoltat împotriva armatei ruse, pe care o acuză că i-a atacat, și au ocupat cartierul general al acesteia din orașul Rostov

Update: Patriarhul Kiril îl susține pe Putin

Patriarhul Kiril, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse şi aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a lansat sâmbătă un apel la „unitate” în faţa „tentativelor de a semăna discordie”, în plină revoltă armată a grupului de mercenari Wagner, relatează AFP şi Reuters, transmite Agerpres.

„Orice tentativă de a semăna discordie în ţară este cea mai mare crimă care nu poate găsi justificare”, a declarat el într-un comunicat publicat de patriarhia rusă.

„Fac apel la cei care au pus mâna pe arme pentru a le îndrepta împotriva fraţilor lor să-şi reconsidere” alegerea, a adăugat el, afirmând că „susţine eforturile preşedintelui Putin de a împiedica tensiunile în ţara noastră”.

Un apel la unitate în jurul preşedintelui Vladimir Putin a lansat şi de fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, potrivit Reuters.

Update: Prigojin spune că a cucerit cartierul general din Rostov al armatei fără să tragă un foc de armă

Liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat sâmbătă că a cucerit cartierul general al armatei ruse din Rostov fără să tragă niciun foc de armă şi că are sprijinul populaţiei, relatează AFP şi Reuters.

”De ce ne susţine ţara? Pentru că mărşăluim pentru dreptate”, a declarat liderul Wagner, acuzat de ”trădare” de Vladimir Putin.

”Am intrat în Rostov şi, fără să tragem un singur foc de armă, am luat clădirea sediului central”, a adăugat el, într-un mesaj audio pe Telegram.

Prigojin a spus că oamenii săi au fost însă atacaţi de artilerie şi elicoptere în drum spre Rostov.

Update: Cecenii lui Kadârov îl sprijină pe Putin

Liderul cecen Ramzan Kadârov a anunţat desfăşurarea de trupe pentru a sprijini Kremlinul împotriva revoltei armate a grupului de mercenari Wagner, transmite DPA, relatează Agerpres.

”Luptători din cadrul Ministerului Apărării şi al Gărzii Naţionale din Republica Cecenă au plecat deja spre zonele tensionate. Vom face totul pentru a păstra unitatea Rusiei şi pentru a-i proteja statalitatea”, a scris Kadârov sâmbătă pe Telegram.

Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit anterior despre o revoltă armată la televiziunea de stat şi a anunţat că îi va pedepsi pe organizatori.

”Susţin fiecare cuvânt al lui Vladimir Vladimirovici Putin”, a reacţionat Kadârov. Disputele personale nu ar trebui să fie rezolvate în timp de război, a justificat şeful republicii din Caucazul de Nord, cunoscut pentru stilul său brutal de conducere.

La fel ca mercenarii Wagner până de curând, luptătorii ceceni sunt desfăşuraţi alături de armata regulată rusă în războiul împotriva Ucrainei.

Update: Prigojin spune că Putin se înșeală când îl face trădător

Preşedintele rus Vladimir Putin „se înşeală profund” atunci când îi acuză pe combatanţii grupului de mercenari Wagner de „trădare”, a declarat sâmbătă Evgheni Prigojin, adăugând că trupele sale nu intenţionează să se predea, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Agerpres.

„În ceea ce priveşte trădarea de ţară, preşedintele s-a înşelat profund. Suntem patrioţi”, a afirmat Prigojin într-o înregistrare audio dată publicităţii după discursul televizat al lui Putin de sâmbătă dimineaţă.

„Nimeni nu se va preda la cererea preşedintelui, a serviciilor de securitate sau a oricui altcineva”, a adăugat el. Este pentru prima dată când Evgheni Prigojin în vizează direct într-o declaraţie publică pe liderul de la Kremlin, potrivit AFP.

Prigojin a mai afirmat în înregistrare că el şi oamenii lui nu mai vor ca ţara să mai trăiască cu corupţie, minciuni şi birocraţie, relatează Reuters.

Update: Putin îl acuză pe Prigojin de trădare

Vladimir Putin a luat poziţie sâmbătă împotriva „ameninţării mortale” şi a riscului de „război civil” reprezentate de şeful grupului paramilitar Wagner Evgheni Prigojin care a declanşat o revoltă împotriva comandamentului rus, relatează AFP.

Îmbrăcat complet în negru, cu un aer grav şi pe un ton marţial, şeful de la Kremlin a susţinut un discurs la ora 07.00 GMT, fără a-l numi pe omul care-l sfidează, acuzând „trădătorii” naţiunii ruse şi promiţând să-i pedepsească.

„Este o lovitură de pumnal în spatele ţării noastre şi a poporului nostru”, a spus Putin în discursul către naţiune. „Cu asta ne confruntăm, nu este nimic altceva decât o trădare. O trădare provocată de ambiţiile nemăsurate şi interesele personale”, a afirmat el.

„Este o lovitură pentru Rusia, pentru poporul nostru. Şi acţiunile noastre pentru a apăra patria de o asemenea ameninţare vor fi dure”, a adăugat el, citat de Reuters.

„Toţi cei care au păşit deliberat pe calea trădării, care au pregătit o insurecţie armată, care au luat-o pe calea şantajului şi a metodelor teroriste, vor suferi o pedeapsă inevitabilă, vor răspunde şi în faţa legii şi a poporului nostru”, a dat asigurări Putin.

Vladimir Putin a fost nevoit să recunoască că situaţia de la Rostov-pe-Don este „dificilă”. El a spus însă că „forţele armate şi alte agenţii guvernamentale au primit ordinele necesare”.

Preşedintele rus le-a cerut combatanţilor Wagner să pună capăt imediat participării lor la acte criminale. De asemenea, el a confirmat că Prigojin a ocupat instalaţiilor militare din oraşul rus Rostov-pe-Don.

Nu în ultimul rând, liderul de la Kremlin a făcut un apel la unitate.

„Soarta Rusiei este decisă acum şi toate forţele ar trebui să se unească. Această bătălie, în care soarta poporului nostru este decisă, cere unificarea tuturor forţelor, unificare, consolidare şi responsabilitate”, a subliniat Putin.

„Tot ce ne slăbeşte, orice dispute pe care inamicii noştri externi le pot folosi pentru a ne submina din interior, ar trebui eliminate”, a mai spus el.

Update: Mercenarii Wagner controlează instalațiile militare de la Voronej

O sursă rusă din domeniul securităţii a declarat sâmbătă că grupul de mercenari Wagner a preluat controlul tuturor instalaţiilor militare din oraşul Voronej, aflat la circa 500 km sud de Moscova, relatează Reuters.

Anterior, Comitetul naţional antiterorist rus a anunţat că instituie „regim de alertă antiteroristă” la Moscova şi în regiunea capitalei, dar şi în regiunea Voronej, frontalieră cu Ucraina.

Liderul grupării paramilitare Wagner a anunţat deja sâmbătă dimineaţă, într-o înregistrare video postată pe Telegram, că a preluat controlul asupra tuturor siturilor militare, inclusiv asupra unui aerodrom, şi a cartierului general al armatei din oraşul Rostov-pe-Don.

Update: Ministerul rus al Apărării le cere mercenarilor să-l abandoneze pe Prigojin

Ministerul rus al Apărării a afirmat într-o declaraţie adresată sâmbătă combatanţilor grupului Wagner că au fost „înşelaţi şi atraşi într-o aventură criminală” de către liderul lor Evgheni Prigojin, relatează Reuters.

În declaraţia postată pe Telegram, ministerul îi îndeamnă pe combatanţii Wagner să-i contacteze pe reprezentanţii săi şi pe cei ai autorităţilor de impunere a legii şi a promis să le garanteze securitatea.

Update: Putin va apărea la televiziunea rusă

Preşedintele rus Vladimir Putin va susţine în curând un discurs televizat, informează agenţia rusă TASS, preluată de Reuters, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Știrea inițială

”Suntem în cartierul general, este 07:30 dimineaţa” (04:30 GMT), a declarat Evgheni Prigojin într-o înregistrare video postată pe Telegram. ”Siturile militare din Rostov sunt sub control, inclusiv aerodromul”, a adăugat el, în timp ce bărbaţi în uniformă mergeau în spatele său.

El a dat asigurări că avioanele militare angajate în ofensiva din Ucraina „pleacă normal” de pe aerodrom pentru a îndeplini „sarcini de luptă”, afirmând că „nu există nicio problemă”.

„Principalul punct de comandă funcţionează normal”, a adăugat Prigojin, dând asigurări că „niciun ofiţer” desfăşurat acolo nu a fost suspendat din funcţie.

„Un mare număr de teritorii” cucerite în Ucraina „sunt pierdute” şi „mulţi soldaţi sunt ucişi”, a afirmat el, acuzând încă o dată armata rusă că nu spune adevărul privind situaţia de pe front.

Armata pierde „până la 1.000 de oameni pe zi”, printre care morţi, răniţi, dispăruţi sau cei care refuză să lupte, a mai spus el.

Prigojin a mai cerut în înregistrarea video ca ministrul Apărării Serghei Şoigu şi şeful statului major Valeri Gherasimov să vină la el, în oraşul Rostov-pe-Don.

Într-o altă înregistrare video, postată de canalul de Telegram pro-Wagner ‘Razgruzka Wagnera’, el poate fi văzut stând între doi generali de rang înalt, dintre care unul este lt. gen. Vladimir Alekseev, care anterior a apărut şi el o înregistrare video în care îi cerea lui Prigojin să-şi reconsidere tentativa declarată de a-i înlătura pe liderii armatei.

„Am ajuns aici, vrem să-i vedem pe şeful statului major şi pe Şoigu. Dacă nu vin, vom bloca oraşul Rostov-pe-Don şi vom pleca spre Moscova”, a afirmat Evgheni Prigojin.

Evgheni Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner, a afirmat sâmbătă că a intrat în Rusia cu trupele sale cu scopul de a răsturna conducerea militară, spunând că este „gata să moară” împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi pentru a „elibera poporul rus”.

Procuratura generală rusă a anunţat deschiderea unei anchete pentru „răzvrătire armată” împotriva lui Prigojin, care s-a revoltat după ce a acuzat armata că i-a bombardat oamenii. Autorităţile au înăsprit măsurile de securitate la Moscova şi în alte câteva regiuni din Rusia.

Această turnură dramatică a evenimentelor, cu multe detalii neclare, pare a fi cea mai mare criză internă cu care se confruntă preşedintele Vladimir Putin de când în februarie anul trecut a ordonat o invazie la scară largă a Ucrainei, numind-o „operaţiune militară specială”, comentează Reuters.

Comitetul antiterorist rus a anunţat că instituie alertă antiteroristă în Moscova şi în regiunea înconjurătoare după revolta grupului de mercenari Wagner, a anunţat agenţia de ştiri rusă Ria, preluată de Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
ANAR construiește diguri provizorii din sute de saci cu nisip în zonele Ciocăneşti şi Baital de pe braţul Borcea din judeţul Călăraşi
ANAR construiește diguri provizorii din sute de saci cu nisip în zonele Ciocăneşti şi Baital de pe braţul Borcea din ...
Apele Române Buzău - Ialomiţa, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Călăraşi, continuă construirea unor diguri provizorii din saci geocontaineri, paralel cu linia de apărare existentă,......
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din Dobrogea
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din ...
Hidrologii au emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de viituri pe râurile din Dobrogea, precum şi ...
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului mișcării Hezbollah
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului ...
Update: Gruparea libaneză şiită pro-iraniană Hezbollah a anunţat sâmbătă că liderul său, Hassan Nasrallah, a fost ...
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate amenzile
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate ...
Curtea Supremă a Braziliei a decis vineri că platforma socială X trebuie să mai plătească puțin peste 5 milioane de ...