De 11 ani în funcţie, Merkel, care deţine deja recordul de longevitate la putere în ţările occidentale, urmează să susţină o declaraţie de presă la ora locală 19:00 (18:00 GMT) după o reuniune la Berlin a partidului său conservator, CDU. Întreagă mass-media din ţară se aşteaptă ca ea să-şi oficializeze decizia cu această ocazie.
‘Toată lumea ştie că ea va candida din nou’, a spus sâmbătă deputatul european alCDU, Elmar Brok. Nu are nicio îndoială nici liderul social-democraţilor, Sigmar Gabriel, care a afirmat: ‘Ne aşteptăm ca Merkel să spună duminică ceea ce fiecare dintre noi ştie deja şi anume că ea va conduce CDU în viitoarea campanie electorală’.
În vârstă de 62 de ani, Merkel, fiica unui pastor din RDG, urmează ca cel mai târziu la congresul anual al CDU prevăzut pentru începutul lunii decembrie să obţină realegerea ca preşedinte al partidului său înainte de alegerile legislative din septembrie -octombrie 2017.
Având în vedere sondajele, Angela Merkel are toate şansele să iasă din scrutin cu al patrulea mandat pentru funcţia de cancelar. Ea ar putea atunci să intre în istorie, doborând recordul la putere în Germania a cancelarului iconic postbelic Konrad Adenauer (14 ani) şi egalându-l pe cel al propriului mentor politic, Helmut Kohl (16 ani).
Angela Merkel se află totuşi într-o situaţie paradoxală: celebrată în străinătate, unde aşteptările în privinţa sa au crescut de la victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA, ea intră în anul electoral slăbită pe plan intern în urma sosirii controversate a unui milion de refugiaţi în ţară.
Preşedintele Barack Obama i-a adus un omagiu săptămâna aceasta la Berlin în cadrul turneului său de rămas bun: ‘Dacă eram german, i-aş fi putut oferi sprijinul’.
În faţa tendinţelor autoritariste în lume, New York Times chiar o vede ca fiind ‘ultimul apărator al valorilor umaniste ale Occidentului’. Ea a susţinut cu fermitate politica sa generoasă faţă de imigraţie şi tocmai i-a amintit clar lui Donald Trump importanţa valorilor democratice.
În paralel, ‘în ţara sa, puterea sa se destramă’, a nuanţat săptămâna aceasta Die Zeit. Cu siguranţă, popularitatea sa a crescut din nou după căderea odată cu criza migranţilor, dar familia sa politică nu este creditată decât cu 32% din intenţiile de vot, aproape cu 10 puncte mai puţin decât la alegerile din 2013.
‘Efectul de aspirare creat de victoria lui Trump o atinge pe Merkel într-un moment în care oportunităţile sale de leadership sunt limitate: ea nu poate conta pe Europa pentru a merge înainte, nu are un partid unit în spatele ei şi nu se bucură de sprijinul deschis al populaţiei pe care îl avea încă în urmă cu un an şi jumătate’, scrie săptămânalul Die Zeit.
Aceste amânări de luni de zile cu privire la candidatura sa sunt astfel rezultatul acestei slăbiciuni. Ea a trebuit să se confrunte cu rebeliunea în problema refugiaţilor în cadrul ramurei bavareze a partidului său CSU, care a ameninţat-o de mai mult timp că nu o va susţine în 2017, dar care şi-a revizuit atitudinea în lipsa unei alternative.
Cancelarul s-a confruntat recent cu un alt regres, eşuând în a promova un candidat al partidului său pentru a deveni preşedinte al Germaniei în 2017.
Dar în timpul mandatului său, în Germania s-a dezvoltat un partid populist Alternativa pentru Germania (Alternative für Deutschland/AfD), în competiţie cu partidul său de dreapta. AFD are toate şansele să intre în Bundestag, o premieră pentru o formaţiune de acest tip după 1945.
Cu toate acestea, Angela Merkel deţine o serie de atuuri: nu are niciun concurent important în propria tabără, oferă imaginea unui garant al stabilităţii într-o epocă agitată şi rămâne mult mai populară decât rivalii săi social-democraţi.