‘Avem un rezultat în mare parte de protest’, a subliniat Angela Merkel în cadrul unei conferinţe de presă la sediul partidului său conservator, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), la Berlin.
‘Noi, CDU, trebuie să abordăm temele (care sunt importante pentru oameni) şi să rezolvăm aceste chestiuni, prin urmare şi protestele trebuie soluţionate’, a afirmat ea.
Printre temele dragi electoratului se numără în special ‘politica în materie de drept de azil’, ‘criminalitatea frontalieră’ – Saxonia este situată la frontiera cu Polonia şi Republica Cehă – şi conflictul din Ucraina şi implicarea Rusiei, potrivit cancelarului german.
‘Acolo unde soluţiile nu sunt încă pe masă, există riscul ca partidele de opoziţie să se întărească’, a spus ea.
Opozanţii faţă de moneda euro regrupaţi într-un nou partid, Alternativa pentru Germania (AfD), au intrat pentru prima dată într-un parlament regional, în urma unui scrutin care a avut loc duminică în Saxonia, obţinând 9,7% din voturi, conform rezultatelor oficiale provizorii.
‘Obiectivul meu este ca, foarte rapid, ei să joace un rol marginal’, a indicat cancelarul în legătură cu reprezentanţii partidului anti-euro. ‘Obiectivul meu este prin urmare să abordez probleme care nu au fost încă rezolvate, pentru ca oamenii să fie mulţumiţi’, a adăugat Merkel.
În Saxonia, în pofida avansului AfD, conservatorii cancelarului şi-au păstrat fără probleme majoritatea, cu 39,4% din voturi (comparativ cu 40,2% în urmă cu cinci ani).
AfD, care a făcut din renunţarea la euro calul său de bătaie, a reuşit ca, în urma alegerilor europene de la 25 mai, să obţină şapte locuri în Parlamentul European. La legislativele federale din septembrie 2013, formaţiunea a eşuat la limită să intre în Bundestag