Merkel consideră că trebuie găsită o variantă de primire controlată a refugiaților afgani de către statele UE
Angela Merkel, a cărei ţară a primit în anii 2015-2016 peste un milion de migranţi, a apreciat la o conferinţă de presă comună cu omoloaga sa estonă Kaja Kallas că ”înainte de a vorbi de contingente (de refugiaţi în UE) trebuie studiate opţiunile sigure în ţările vecine” Afganistanului. ”În a doua etapă, am putea reflecta dacă persoane în mod special vulnerabile trebuie să vină în Europa (…) într-un mod controlat”, a adăugat ea.
Şefa guvernului german aflat la finalul ultimului mandat a admis însă că un acord european va fi greu de obţinut. ”Este un punct slab al UE că încă nu am reuşit crearea unei politici comune de azil”, a indicat Merkel, susţinând că ”trebuie să continuăm să lucrăm cu rigoare” asupra acestui capitol.
Dar pe lângă opoziţia unor state membre ale UE faţă de o politică comună de azil, care ar implica stabilirea de cote de refugiaţi sau relaxarea regulilor privind azilul, şi în Germania tot mai multe voci se pronunţă împotriva repetării scenariului din 2015-2016, după ce politica uşilor deschise faţă de migranţi susţinută atunci de Merkel a destabilizat tabăra sa conservatoare şi a permis afirmarea extremei drepte.
Ministrul de externe german, Heiko Maas, a declarat, tot marţi, că Berlinul a suspendat ajutorul pentru Afganistan şi va discuta cu partenerii săi europeni oferirea de asistenţă ţărilor vecine acesteia în cazul unui aflux de refugiaţi.
În acest timp, Comisia Europeană a transmis că se ocupă de găsirea unor căi ”sigure şi legale” pentru venirea în UE a cetăţenilor afgani vulnerabili şi în acelaşi timp de buna gestionare a frontierelor UE.
”Lucrăm la o abordare integrală pentru tratarea actualei crize din Afganistan, care va trebui să includă necesitatea oferirii de căi sigure şi legale pentru persoanele vulnerabile şi în acelaşi timp abordarea riscurilor migraţiei ilegale şi garantarea gestiunii frontierelor noastre”, a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
La rândul său, şeful echipei de purtători de cuvânt ai Comisiei Europene, Eric Mamer, a vorbit despre politica comună de azil propusă de această instituţie, el susţinând că ”ceea ce arată această criză este necesitatea ca statele membre să avanseze în discuţiile asupra acestui pact privind migraţia şi azilul”.
După ce talibanii au preluat din nou puterea în Afganistan duminică, mii de afgani care vor să părăsească ţara s-au precipitat la aeroportul din Kabul, unde au avut loc scene dramatice.