Merkel consideră propunerea rusă „interesantă” şi se opune categoric unei intervenţii în Siria
„Astăzi (luni) a apărut o propunere interesantă, cu Rusia care a îndemnat pentru prima dată Siria să îşi pună arsenalul chimic sub control internaţional”, a declarat cancelarul într-o emisiune, pentru postul public ARD, în cadrul campaniei pentru alegerile legislative de la 22 septembrie.
„Dacă urmează fapte, ci nu este vorba doar despre o câştigare de timp, iar acest lucru se concretizează, atunci Germania va acţiona pentru ca să fie urmată această cale”, a adăugat Merkel, care era înconjurată de un grup de 150 de alegători reprezentativi din cadrul corpului electoral german.
„Este necesar să se încerce totul pentru a se ajunge acolo fără o intervenţie militară”, a adăugat ea.
Cancelarul a repetat în mod foarte clar că, în cazul unei intervenţii militare în Siria, „Germania nu (se va angaja) sub nicio condiţie, indiferent de mandat”.
„După folosirea armelor chimice, nu putem să ignorăm Siria, deoarece există o convenţie internaţională care interzice utilizarea acestora”, a spus Merkel.
Însă „intervenţii militare reprezintă întotdeauna ultimul recurs” şi este necesar „să de ofere toate şansele posibile dreptului internaţional” înainte să se ia în calcul acţiuni militare, a pledat ea, îndemnând ca mai întâi să se „aştepte raportul inspectorilor” ONU privind folosirea unor arme chimice în Siria.
Merkel, care speră să obţină al treilea mandat de patru ani la conducerea unei ţări a cărei populaţii este hotărât opusă intervenţiilor militare externe, a surprins vineri, când nu a semnat un apel la o reacţie internaţională „puternică” în urma atacurilor chimice din Siria, semnat de 11 ţări, inclusiv Statele Unite, la summitul G20 de la Sankt Petersuburg, în Rusia.
Berlinul a semnat apelul abia 24 de ore mai târziu, invocând necesitatea unei coordonări europene, o poziţie care a fost imediat criticată de către opoziţie şi o mare parte dintre editorialişti, luni.
Rusia, un aliat loial al regimului sirian, a încercat să preia controlul asupra dosarului sirian, propunând Damascului să îşi plaseze arsenalul chimic sub control internaţional.
Siria a „primit favorabil” imediat propunerea, prin vocea ministrului sirian de Externe Walid Muallem, care nu a oferit detalii în acest sens.
Statele Unite au primit şi ele favorabil această propunere rusă, dar cu prudenţă, exprimându-şi scepticismul faţă de adevăratele intenţii ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad.