‘Anul acesta vom continua să înregistrăm creştere dar va fi mai slabă… deoarece realizăm că exporturile noastre către pieţele europene sunt mai puţin solide decât erau. Dar vom înregistra o creştere uşoară’, a dat asigurări Angela Merkel, în timpul unei vizite în Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est.
Pe ansamblul anului 2011, economia germană a înregistrat o creştere de 3,1%, comparativ cu o creştere record de 3,6% înregistrată în 2010, an în care Germania a înregistrat cea mai mare creştere economică de după reunificare, scrie Agerpres.
Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional a lăudat performanţele economice ale Germaniei dar a cerut autorităţilor de la Berlin să stimuleze cererea internă în cazul în care exporturile vor scădea. În raportul său anual cu privire la cea mai mare economie europeană, FMI a prognozat că PIB-ul Germaniei va creşte cu 1,0% în acest an şi cu 1,4% anul viitor.
Performanţele înregistrate până acum de economia germană au fost remarcabile, a declarat autorul raportului FMI, Subir Lall. Situaţia solidă de pe piaţa muncii, unde rata şomajului se situează la cel mai scăzut nivel de la reunificare, creşterea salariilor şi nivelul redus al dobânzilor indică spre o creştere susţinută de cererea internă, se arată în raportul FMI.
Fondul a identificat însă criza datoriilor din zona euro, capitalizarea scăzută a băncilor regionale germane şi posibilitatea unei recesiuni globale drept cele mai mari riscuri la adresa economiei germane. FMI a apreciat că Germania ar trebui să adopte reforme structurale care să facă tranziţia spre o creştere economică stimulată de cererea internă, în condiţiile în care modelul tradiţional german se bazează pe exporturi, şi să lucreze împreună cu partenerii europeni la soluţionarea crizei datoriilor din zona euro.