Merkel doreşte mai multă transparenţă în ceea ce priveşte producţia şi importurile de textile
Ar trebui ‘să încercăm să obţinem mai multă transparenţă în producţia’ de textile, în scopul de a şti ‘de unde vine’ ceea ce purtăm, ceea ce cumpărăm, a declarat cancelarul, la Hamburg.
‘Am reuşit deja acest lucru pentru (esenţele de) lemn tropicale, sau pentru uleiul de palmier. Europa ar putea cu adevărat să fie pionier şi să spună că vrem de asemenea certificate pentru a şti cum au fost produse aceste articole de îmbrăcăminte’, a adăugat Angela Merkel.
Potrivit acesteia, ţările în curs de dezvoltare nu sunt pregătite să accepte noi exigenţe, ‘deoarece se tem că avantajul lor concurenţial legat de mâna lor de lucru ar fi distrus’, a subliniat cancelarul.
‘Trebuie să găsim calea cea bună pentru ca – pornind de la condiţiile de muncă de la faţa locului – să ajungem să cerem ca lucrurile scandaloase precum atelierele arhipline’ să dispară, a adăugat Angela Merkel. Totuşi, ‘trebuie de asemenea să dialogăm cu aceste ţări în legătură cu modul în care vor să-şi reglementeze condiţiile de muncă şi să nu ne arătăm prea dominanţi’, a mai apreciat cancelarul.
La 24 aprilie, Bangladesh a cunoscut cel mai grav accident industrial din istoria sa, soldat cu 500 de morţi. Aproximativ 3.000 de lucrători din sectorul textil lucrau pentru cinci ateliere de confecţii diferite, unde salariul lunar nu depăşea 30 de euro şi a căror producţie era apoi livrată firmelor spaniolă Mango, britanică Primark şi italiană Benetton.
Acest tragic accident este cel mai recent dintr-o lungă serie care a lovit această industrie care generează 15 miliarde de euro pe an. În noiembrie 2012, un incendiu produs într-o uzină textilă din apropiere de Dhaka a ucis 111 persoane, potrivit sursei citate.