Merkel a discutat, luni, la telefon cu preşedintele român Traian Băsescu, iar acesta i-a confirmat motivele îngrijorării, a anunţat biroul de presă al Guvernului german.
Valorile comune ale Uniunii Europene se aplică şi României, a subliniat acesta.
„Cancelarul consideră inacceptabil ca principiile de bază ale statului de drept să fie încălcate într-o ţară membră a Uniunii Europene”, potrivit comunicatului, care nu face alte precizări.
Valorile comune ale Uniunii Europene se aplică şi României, a subliniat acesta. „Cancelarul consideră inacceptabil ca principiile de bază ale statului de drept să fie încălcate într-o ţară membră a Uniunii Europene”, potrivit comunicatului, care nu face alte precizări.
Seibert a subliniat că Berlinul şi Uniunea Europeană aşteaptă ca Guvernul României „să restabilească încrederea în România şi respectarea statului de drept”.
Vineri, Seibert emitea „dubii serioase în legătură cu legitimitatea” reformelor iniţiate de Cabinetul Victor Ponta pentru modificarea legii Curţii Constituţionale.
Săptămâna trecută, în doar patru zile, în România au fost schimbate atribuţiile Curţii Constituţionale, a fost revocat Avocatul Poporului, au fost schimbaţi rapid şi controversat preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, a fost depusă şi citită cererea de suspendare a şefului statului şi a fost modificată Legea referendumului, astfel încât preşedintele poate fi demis de 50% plus unu din numărul celor care vin la vot.
Traian Băsescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte, vineri seară, de Parlament, cu 256 de voturi „pentru”. El a atacat decizia la CC, menţionând că face acest lucru pentru a epuiza şi ultima cale de atac.