”Ar putea exista tentaţia de a nu ne implica în lupta contra acestor terorişti sau de a spera că problema se va rezolva cumva de la sine. Nu se va rezolva”, a subliniat Merkel.
În opinia sa, gruparea Statul Islamic reprezintă o provocare pentru întreaga lume, nu numai pentru SUA sau pentru ţările arabe din regiune. ”A lupta contra terorismului Statului Islamic este în interesul Germaniei. Jihadiştii sunt o ameninţare şi pentru securitatea de aici”, a accentuat şefa cabinetului de la Berlin.
Merkel nu a precizat dacă este probabil ca Germania să se implice militar în Irak în afara programului, deja început, de înarmare şi antrenare a circa 10.000 de luptători kurzi peshmerga.
Pe de altă parte, cancelarul german a acuzat Rusia, fără a-i menţiona însă numele, pentru că a revenit la ”vechile obiceiuri”.
”Vedem că dreptul internaţional şi respectarea integrităţii teritoriale, principii fundamentale după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial şi al Războiului Rece, sunt încălcate în mod deschis şi că se revine la vechi obiceiuri în care state vecine nu sunt văzute ca ţări partenere, ci ca sfere de influenţă. Acest lucru se întâmplă de fapt în Ucraina. Dincolo de graniţele Uniunii Europene, trebuie să îi susţinem pe cei din vecinătatea noastră care ne împărtăşesc valorile pentru a construi state prin autodeterminare, de exemplu Ucraina, Moldova şi Georgia”, a afirmat cancelarul Angela Merkel.
Ziua Naţională a Germaniei, 3 octombrie, marchează semnarea Tratatului de unificare, în 1990, a Germaniei Orientale şi a celei Occidentale, la zece luni după căderea regimului comunist din fosta Republică Democrată Germană.