Merkel: Germania va face totul pentru găsirea unei soluţii privind bugetul UE

Economica.net
01 11. 2012
angela_merkel_04090500

Merkel a făcut aceste comentarii într-o conferinţă de presă comună cu premierul irlandez Enda Kenny, aflat în vizită la Berlin. Irlanda va prelua, la 1 ianuarie, preşedinţia semestrială, prin rotaţie, a Consiliului UE.

”Irlanda va face acelaşi lucru ca noi, după ce vom analiza cum evoluează lucrurile. Deocamdată este prea devreme să afirmăm alte lucruri. Nu aş vrea să lansez aici veto-uri, acest lucru nu ar ajuta la găsirea unei soluţii. Săptămâna viitoare voi avea noi discuţii directe cu David Cameron, suntem în contact strâns cu Marea Britanie”, a adăugat cancelarul german.

Premierul britanic David Cameron a primit o lovitură miercuri din partea euroscepticilor şi a opoziţiei laburiste cu ocazia unui vot fără efect constrângător din parlament, în urma căruia i-a fost respinsă propunerea de îngheţare a bugetului european, pentru a-l îndemna să obţină o reducere. Un amendament în favoarea unei reduceri a bugetului multianual 2014-2020 supus votului de către conservatorii eurosceptici, care s-a bucurat şi de sprijinul laburiştilor, a fost aprobat cu 307 voturi pentru şi 294 contra. Liderul guvernului britanic, marginalizat la Bruxelles pentru intransigenţa sa, a suferit astfel prima înfrângere importantă în faţa legislativului de la Londra prin acest vot.

Preşedinţia cipriotă a Consiliului UE a prezentat o contrapropunere de buget european multianual pentru perioada 2014-2020 care vizează reducerea ‘cu cel puţin 50 de miliarde de euro’ a sumei prevăzute pentru cheltuieli propuse de Comisia Europeană, care a respins imediat acest proiect.

Comisia Europeană a propus în luna iulie un proiect de buget de 1.033 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, o creştere de circa 5% faţă de perioada 2007-2013. Propunerea a fost respinsă de şapte state – Marea Britanie, Franţa, Germania, Olanda, Finlanda, Suedia şi Austria – toate contributoare nete şi susţinătoare ale unei reduceri drastice a viitorului buget, în acord cu măsurile de austeritate din statele membre.

De cealaltă parte se află o alianţă formată din 14 state plus Croaţia, aşa-numitul grup ‘Prietenii coeziunii’, printre care se numără şi România, ce refuză ca fondurile de coeziune pentru statele cele mai sărace să deconteze nota de plată a austerităţii.