Merkel îl susţine Juncker la preşedinţia CE, dar caută o soluţie să-l mulţumească şi pe David Cameron
‘Întotdeauna am spus două lucruri: că Germania îl va susţine pe Jean-Claude Juncker pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene şi că dorim să luăm toate deciziile în spirit european’, a declarat Angela Merkel la o conferinţă de presă comună cu şefa guvernului danez Helle Thorning-Schmidt, aflată în vizită în Germania. ‘Acest lucru înseamnă că vom lua în serios toate ţările membre. Nu putem îndeplini toate dorinţele, dar putem reflecta la ce este important pentru Marea Britanie’, a adăugat cancelarul german. ‘Sunt dispusă să discut într-un mod foarte constructiv cu Marea Britanie’ despre reducerea birocraţiei instituţiilor europene, despre subsidiaritate sau despre inovaţie, a detaliat ea.
La rândul ei, Helle Thorning-Schmidt a declarat că Danemarca susţine pentru preşedinţia Comisiei Europene ‘candidatul care poate obţine sprijinul cel mai substanţial în Consiliul European şi în Parlamentul European’. Pe Juncker l-a caracterizat drept ‘un foarte bun candidat’, pragmatic şi care înţelege problemele europene. ‘Dar mai important decât cine va conduce diferitele instituţii este să vedem ce vom face în următorii cinci ani’, a punctat şefa guvernului danez.
Premierul Cameron a promis marţi că se va bate ‘până la capăt’ împotriva desemnării lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene, deşi liderul conservator britanic pare tot mai izolat în acest demers în interiorul Consiliului European şi este pe cale să piardă bătălia în faţa cancelarului Merkel, după cum scrie presa britanică.
Şeful guvernului de la Londra a ameninţat la sfârşitul lunii mai că dacă Juncker, candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene, obţine acest post, atunci în Marea Britanie se va organiza mai devreme referendumul în urma căruia această ţară ar putea părăsi Uniunea Europeană.
Şefii de stat şi de guvern din UE se vor reuni pe 26 şi 27 iunie, când vor încerca să ajungă la un acord asupra desemnării viitorului şef al executivului european, ce va trebui validat apoi prin vot în cadrul Parlamentului European.