Merkel îl vrea pe Gunther Oettinger pe postul de comisar european pentru comerţ

Economica.net
22 07. 2014
guenther_h_oettinger_2007_51721000

‘Merkel face demersuri ca Günther Oettinger să primească portofoliul pentru comerţ’, scrie ziarul economic Wirtschaftswoche, citând surse europene.

Dacă speranţele Angelei Merkel se vor materializa, Oettinger ar deveni astfel negociator şef al controversatului Parteneriat Transatlantic pentru Investiţii şi Comerţ (TTIP).

Oettinger ar fi ‘de mare ajutor’ în calitate de comisar pentru comerţ, a opinat Camera germană pentru industrie şi comerţ (DIHK), salutând această perspectivă. În contextul crizei din Ucraina şi a conflictului din Irak, TTIP şi parteneriatul transatlantic au nevoie de un semnal puternic, a precizat organizaţia.

‘Portofoliul pentru comerţ este unul cheie pentru noi. Am considera binevenită numirea lui Oettinger în funcţia de comisar pentru comerţ’, a declarat Volker Treier, adjunct al directorului administrativ al DIHK, pentru EurActiv Germania. Oettinger are o puternică afinitate pentru industrie, pentru o economie competitivă şi pentru o economie de piaţă socială, a spus Treier.

‘Pentru o economie orientată spre export ca Germania, Oettinger este de nepreţuit’, a adăugat el. ‘Ar fi o greşeală să-l subestimăm, cum s-a întâmplat la începutul mandatului său de comisar pentru energie’, a mai remarcat Volker Treier.

În comparaţie cu alte ţări care vizează şi ele portofoliul pentru comerţ, printre care Finlanda, Letonia, Slovacia şi Spania, şansele Germaniei ar putea fi ceva mai bune. Merkel nu a înscris pe nimeni în cursa pentru postul de şef al diplomaţiei europene şi cel de preşedinte al Consiliului European şi, în consecinţă, Oettinger ar putea fi mai aproape de un post influent în comisie.

Până de curând, discuţiile de la Bruxelles privindu-l Oettinger s-au referit la posibilitatea ca el să rămână comisar pentru energie.

‘Ca regulă, Comisia are mare grijă să se asigure că un comisar nu devine prea puternic într-o anumită zonă’, a declarat Götz Reichert de la Centre for European Policy (CEP).

Această orientare are legătură şi cu experienţa negativă din timpul Comisiei Santer, când întreaga comisie a fost nevoită să demisioneze din cauza unor acuzaţii de corupţie, a mai precizat Reichert.

Statele membre ale UE trebuie să-şi numească candidaţii pentru următoarea Comisie până la finalul lui iulie. Până acum, peste jumătate dintre cele 28 de state nu au luat o decizie în acest sens, notează EurActiv.