Prezentă, alături de premierul polonez Donald Tusk, la un eveniment găzduit de Deutsche Bank, în Berlin, Merkel a apărat modul în care a abordat criza, împotriva criticilor care susţin că a pus prea mult accentul pe austeritate, afirmând că Europa trebuie să găsească o cale prin care să obţină atât creştere, cât şi finanţe solide.
Comentariile sale preced cu două luni reuniunea liderilor europeni, la Bruxelles, unde vor discuta despre aşa-numita „uniune fiscală”.
Nu se aşteaptă prea multe de la respectivul summit, în parte pentru că atenuarea crizei a redus presiunile asupra liderilor să facă un salt uriaş către integrare, dar şi din cauza divergenţelor dintre Germania şi partenerii săi, în special Franţa, în privinţa următorilor paşi de urmat.
„Se pare că găsim soluţii comune atunci când ne aflăm pe marginea prăpastiei”, a spus Merkel. „Dar imediat ce slăbeşte presiunea, fiecare spune că vrea să meargă pe drumul său. Trebuie să fim pregătiţi să acceptăm că Europa are ultimul cuvânt de spus în anumite domenii. Altfel, nu vom putea continua să clădim Europa”, a adăugat ea. Tusk a avertizat că ar fi „periculos” dacă alte ţări din Europa ar simţi că Germania îşi impune în toată Uniunea propriul model economic.
Dar Merkel a negat că aşa ar sta lucrurile, subliniind că Europa este formată din culturi şi economii diferite, cu forţă diferită. Dar a insistat că esenţial este ca Europa să se orienteze spre practicile cele mai bune. Aceasta înseamnă ca Germania să accepte o unică piaţă pentru servicii, o piaţă comună a muncii şi sisteme de securitate socială mai compatibile, astfel încât europenii să se poată muta dintr-un stat în altul fără să se teamă pentru pensiile lor.
„Nu trebuie să renunţăm întotdeauna la practicile naţionale, dar trebuie să fim compatibili. Acum este un haos. Trebuie să fim pregătiţi să ne rupem de trecut, ca să putem avansa. Eu sunt gata să o fac”, a asigurat ea.
Prezentându-i pe Merkel şi Tusk, copreşedintele Deutsche Bank, Anshu Jain, i-a lăudat pe liderul german şi Banca Centrală Europeană pentru eforturile depuse să potolească criza.
„Acum, când călătoresc în Europa şi Statele Unite, până şi cei mai sceptici investitori recunosc că viitorul zonei euro nu mai este grav ameninţat. Şi acesta este un lucru foarte bun”, a spus Jain.
Dar Tusk a recunoscut că îndelungata criză a avut efect asupra opiniei publice din Polonia, unde majoritatea populaţiei are dubii în ceea ce priveşte adoptarea euro.