Oficialul german a cerut Europei să sprijine dezvoltarea bateriilor şi a tehnologiilor software necesare pentru ca automobilele electrice să devină maşinile viitorului, altfel continentul riscă să-şi piardă capacităţile de producţie în favoarea Asiei şi Americii de Nord.
‘Este responsabilitatea noastră să spunem industriei: e de datoria voastră să recâştigaţi încrederea pierdută’, a afirmat Angela Merkel în Parlamentul Germaniei, pronunţându-se împotriva cererilor de a spori povara asupra grupurilor auto obligându-i să adapteze vehiculele care produc emisii excesive.
În aprilie, ministrul german al Transporturilor, Andreas Scheuer, a cerut producătorilor auto să-l informeze în privinţa modului în care intenţionează să finalizeze până la sfârşitul anului actualizarea softului la motoarele diesel, pentru reducerea emisiilor.
‘Solicit de urgenţă producătorilor care au promis actualizarea softului la 5,3 milioane de maşini să facă într-adevăr această operaţiune până la sfârşitul anului’, afirma Scheuer, într-un interviu acordat publicaţiei Sueddeutsche Zeitung.
Acesta a adăugat: ‘Au fost rezolvate deja softurile a 2,5 milioane de maşini Volkswagen. Pentru alte actualizări voluntare am informat producătorii că trebuie să prezinte un plan în care să precizeze când va avea loc operaţiunea’.
Germania s-a angajat ca până la sfârşitul anului să actualizeze softul la aproximativ 5,3 milioane de maşini echipate cu motoare diesel, pentru a reduce emisiile poluante cu până la 30%.
‘Perioada de timp expiră, îi voi crede pe cuvânt pe producători’, afirma ministrul german al Transporturilor.
În februarie, un tribunal german a decis că oraşele din Germania pot interzice circulaţia celor mai poluante automobile diesel pe străzile lor. Teama că aceste interdicţii vor fi puse în aplicare a dus la scăderea semnificativă a vânzărilor de autoturisme diesel pe cea mai mare piaţă auto din Europa.
Industria auto germană, unde lucrează aproximativ 800.000 de angajaţi, este afectată de reacţia negativă faţă de automobilele echipate cu motoare diesel după ce, în luna septembrie 2015, Volkswagen a recunoscut că a utilizat un software pentru a eluda standardele de emisii poluante. Acest scandal s-a extins la nivelul întregii industrii şi a stimulat în alte ţări investiţiile în vehiculele electrice.
Pentru a reduce nivelul poluării şi a evita interzicerea totală a vehiculelor diesel, Volkswagen, Daimler şi alţi producători auto şi-au accelerat eforturile de dezvoltare a maşinilor electrice.
Noua coaliţie aflată la guvernare în Germania intenţionează să reducă povara fiscală cu care se confruntă proprietarii de vehicule electrice, furnizând cel puţin 100.000 de puncte de reîncărcare suplimentare în ţară şi acordând subvenţii în domeniul car-sharing pentru un transport mai puţin poluant.