‘Nu văd necesitatea de a mai acorda şi alte drepturi Comisiei Europene în următorii ani’, a afirmat ea, menţionând însă că împărtăşeşte opinia preşedintelui francez, François Hollande, conform căreia ţările din UE trebuie să se coordoneze mai bine în anumite domenii. ‘Mă gândesc, de exemplu, la politica din domeniul muncii şi la pensionări, precum şi la politica de impozitare şi la cea socială’, a precizat Angela Merkel.
Coordonarea economică din Europa a fost proiectată într-o formă foarte limitată şi ‘trebuie să fie întărită’, dar, ‘acest lucru nu înseamnă că se vor da mai multe competenţe Bruxelles-ului’, a subliniat cancelarul german.
În aceeaşi ordine de idei, şeful guvernului de la Berlin a respins propunerile referitoare la intoducerea sistemului de alegere directă a preşedintelui CE, funcţie deţinută în prezent de Jose Manuel Durao Barroso. ‘Un preşedinte al CE ales direct de cetăţeni ar trebui să aibă competenţe total diferite de cele deţinute în prezent. O asemenea modificare ar rupe actualul echilibru al structurilor UE’, a explicat cancelarul.
Conform declaraţiilor pentru ‘Der Spiegel’, Angela Merkel consideră drept ‘discuţii teoretice’, fără prea multă bază, dezbaterile asupra unei re-fondări a Europei şi a unei reforme a principalelor sale organisme.
‘În faţa mea, a cetăţenilor şi cetăţenelor din Europa stau probleme foarte urgente. Este vorba despre bunurile şi serviciile cu care vom contribui la creşterea lumi, cu care ne vom câştiga banii în viitor’, a adăugat cancelarul german.