„Regret decizia preşedintelui (ucrainean Viktor) Ianukovici de a nu semna sau cel puţin de a nu semna pentru moment” acordul de asociere între Ucraina şi UE, însă „oferta rămâne în continuare pe masă”, a spus Merkel într-un discurs susţinut în faţa deputaţilor germani, înaintea şedinţei unui Consiliu European la sfârşitul săptămânii.
Cancelarul a anunţat totodată că UE va „studia şi privi atent” acordurile economice cu Rusia, semnate marţi la Moscova de către preşedintele ucrainean.
Rusia s-a angajat să investească suma de 15 miliarde de dolari în obligaţiuni ale Guvernului ucrainean şi să scadă cu o treime preţul gazelor naturale pe care i le vinde.
Însă Merkel a îndemnat din nou la o ieşire dintr-o situaţie „în care fiecare decizie adoptată de o ţară situată între UE şi Rusia este interpretată în mod sistematic ca o decizie în favoarea unuia sau altuia”.
În ceea ce priveşte manifestaţiile proeuropene ale opoziţiei împotriva lui Ianukovici, la Kiev, Merkel a îndemnat Ucraina să „garanteze condiţii rezonabile (în vederea exercitării) dreptului de a manifesta”.
Noul ministru german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat marţi că ajutorul propus de către UE Ucrainei în schimbul unei apropieri de Europa a fost insuficient.
„Am înaintat o propunere de ajutorare financiară şi economică departe de ceea ce este necesar pentru salvarea Ucrainei de la faliment şi asocierii ei economice pe termen lung la Europa”, a declarat Steinmeier.
Merkel şi Steinmeier vor efectua miercuri după-amiaza o vizită la Paris, unde vor participa la o cină de lucru cu preşedintele francez François Hollande, cu scopul de a pregăti summitul european care se va desfăşura joi şi vineri la Bruxelles, unde probleme referitoare la extindere vor ocupa un loc important, alături de proiectul unei uniuni bancare şi Apărării.