Alegerile regionale de duminică, care s-au organizat în Renania-Palatinat, Saxonia-Anhalt şi Baden-Wurttenberg, au fost considerate un test pentru politica faţă de migraţie a cancelarului Angela Merkel şi a executivului Uniunii Creştin Democrate. Alegătorii din cele trei landuri germane şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul în care Merkel a gestionat criza migranţilor, acceptând mai mult de 1 milion de solicitanţi de azil în ultimul an, dar şi faţă de atacurile sexuale şi tâlhările din Germania, care au fost întreprinse de migranţi.
Astfel, Uniunea Creştin Democrată a Angelei Merkel a pierdut alegerile în două dintre cele trei landuri care au votat duminică, nereuşind să obţină majoritatea pentru a controla fără probleme legislativele regionale.
În schimb, AfD a obţinut 12,4% dintre voturi în Renania-Palatinat, 15% în Baden-Wurttenberg şi 24,3% în Saxonia-Anhalt.
Liderul formaţiunii AfD, Frauke Petry, a susţinut că nu se aşteaptă să intre în guvernele din cele trei landuri germane, iar partidul anti-imigraţie va rămâne una dintre vocile critice din opoziţie, ceea ce este de aşteptat de la o grupare politică tânără.
„Ne-am pregătit să lucrăm din opoziţie cu mult înainte de alegeri. Aceste scrutinuri demostrează că mulţi alegători întorc spatele partidelor tradiţionale”, a precizat Petry.
Unul dintre cei care au criticat succesul AfD este şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, care a susţinut că: „AfD nu are niciun concept politc şi nicio competenţă în ceea ce priveşte găsirea soluţiilor la problemele Germaniei”.
Formaţiunea AfD a condus o campanie dominată de retorica anti-imigraţionistă şi a căutat să obţină susţinerea alegătorilor dezamăgiţi de poziţia cancelarului Merkel faţă de criza migranţilor. Liderul partidului, Frauke Petry, a sugerat, la începutul acestui an, că în ultimă instanţă poliţia ar trebui să deschidă focul împotriva migranţilor care vor să intre în ţară fără a fi înregistraţi prealabil. Comentariile ei au stârnit un val de critici internaţionale, însă asta nu i-a slăbit din popularitatea internă.