Merkel: Reacţia pieţelor la anunţul Fed arată că economia mondială încă nu s-a stabilizat
Reacţia pieţelor internaţionale în urma anunţului preşedintelui Fed, Ben Bernanke, a arătat că economia mondială încă nu s-a stabilizat, a afirmat Merkel la Forumul economic de la Sankt Petersburg.
Bursa de pe Wall Street a închis joi în scădere, după ce Ben Bernanke a anunţat că Rezerva Federală ar putea reduce achiziţiile de obligaţiuni. Indicele Dow Jones s-a depreciat cu 2,33%, ajungând la valoarea de 14.760,08 puncte, în timp ce indicele Standard and Poor’s 500 s-a depreciat cu 2,50%, ajungând la valoarea de 1.588,19 puncte. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna iulie a scăzut cu 2,84 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 95,40 dolari iar la bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna iulie a scăzut cu 3,97 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 102,15 dolari.
În Europa, bursa de la Londra a închis joi în scădere cu 2,98%, indicele principal FTSE-100 ajungând la valoarea de 6.159,51 puncte, în timp ce indicele principal DAX 30 al bursei de la Frankfurt a înregistrat un declin de 3,28%, ajungând la valoarea de 7.928,48 puncte iar bursa de la Paris a închis joi în scădere cu 3,66%, indicele principal CAC 40 ajungând la valoarea de 3.698,93 puncte.
Ritmul de creştere al economiei Statelor Unite este suficient de solid pentru ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să înceapă să reducă achiziţiile de obligaţiuni în cursul acestui an şi să încheie acest program anul viitor, a declarat miercuri preşedintele Fed, Ben Bernanke.
Declaraţiile lui Ben Bernanke confirmă că Rezerva Federală a SUA este din ce în ce mai aproape de retragerea programului lunar de achiziţionare a bondurilor de Trezorerie şi a obligaţiunilor ipotecare, în valoare de 85 de miliarde de dolari, adoptat pentru a încuraja investiţiile, crearea de locuri de muncă şi creşterea economică. De la lansarea acestui program denumit relaxare cantitativă, în luna septembrie 2012, indicele bursier S&P 500 a crescut cu aproape 16% însă rata şomajului rămâne la un nivel ridicat de 7,5%.
După declaraţiile preşedintelui Fed, randamentul bondurilor de Trezorerie pe zece ani a urcat la 2,36%, cel mai ridicat nivel din martie 2012, în timp ce dolarul s-a apreciat.