‘La scurt timp după anunţarea rezultatelor referendumului, am fost informat despre o anumită preferinţă a anumitor membri ai Eurogrupului şi a unor ‘parteneri’ asociaţi (…) faţă de ‘absenţa’ mea la reuniuni, o idee pe care primul ministru (Alexis Tsipras) o consideră potenţial utilă pentru obţinerea unui acord. Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanţe astăzi’, a scris Yanis Varoufakis, pe blogul său.
‘Marea legitimitate adusă guvernului nostru’ trebuie să fie ‘investită imediat într-un DA pentru o soluţie adecvată’, a adăugat Varoufakis, lansând un apel la un acord care să cuprindă ‘o restructurare a datoriei, mai puţină austeritate, o redistribuire în favoarea celor mai vulnerabili şi reforme reale’.
‘Consider de datoria mea să-l ajut pe Alexis Tsipras să exploateze, aşa cum consideră potrivit, capitalul pe care grecii ni l-au acordat prin referendumul de ieri. Iar eu voi purta dezgustul creditorilor cu mândrie’, a mai scris ministrul grec.
Potrivit Reuters, demisia sa înlătură un obstacol major în calea unui acord care să menţină Grecia în zona euro. Pe fondul relaţiilor deja extrem de reci, Varoufakis i-a înfuriat şi mai mult pe partenerii europeni la sfârşitul săptămânii trecute, acuzându-i pe creditori de ‘terorism’ şi de intenţia de a-i ‘umili pe greci’.
După ce grecii au respins prin referendum acordul propus de creditorii internaţionali, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat un summit extraordinar al zonei euro pentru marţi, 7 iulie, la ora 16:00 GMT, transmit agenţiile AFP şi EFE.
Anterior, preşedinţia franceză a anunţat că o astfel de reuniune a fost solicitată de preşedintele francez Francois Hollande şi de cancelarul german Angela Merkel, care au avut o convorbire telefonică după aflarea primelor rezultate ale referendumului din Grecia.
Cât despre Comisia Europeană, aceasta a anunţat duminică seară că ‘respectă’ rezultatul referendumului din Grecia, iar preşedintele acestei instituţii, Jean Claude-Juncker, va avea luni consultări cu Donald Tusk, cu şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, şi cu preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, iar marţi va rosti un discurs în faţa Parlamentului European.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, este unul dintre puţinii oficiali din Europa care au exprimat o opinie duminică seară, după aflarea rezultatelor referendumului. ‘Trebuie să respectăm suveranitatea şi voinţa grecilor, exprimată astăzi la referendum’, a spus el într-o declaraţie televizată, în care a cerut guvernului de la Atena ‘să facă în orele următoare propuneri cu sens şi constructive, care să permită reluarea negocierilor, altfel vom ajunge într-un moment foarte greu, sau poate chiar dramatic’.
‘Grecii au spus ‘Nu’, dar 18 membri ai zonei euro au căzut de acord asupra propunerilor pentru care grecii au spus ‘Nu’. Aceasta este democraţia în Grecia (…), dar guvernele şi parlamentele democratice din alte ţări au altă părere’, a adăugat Schulz.
Acum totul depinde de propunerile care vin din Grecia, a mai spus preşedintele PE, care a propus ca la summitul de marţi al zonei euro să se discute şi un program de ajutor umanitar pentru Grecia, având în vedere faptul că situaţia populaţiei acestei ţări devine mai dificilă pe zi ce trece. În acest context, el l-a criticat pe ministrul grec de finanţe, Yanis Varufakis, care a promis că, în pofida crizei de lichidităţi, băncile se vor redeschide. ‘Oamenii de rând, pensionarii, bolnavii sau copii nu trebuie să plătească preţul’ pentru această situaţie ‘dramatică’, a conchis Schulz.
Conform unor surse din cadrul guvernului de la Atena, premierul Alexis Tsipras a avut şi el o convorbire telefonică cu Francois Hollande, discuţie axată pe modalităţile ‘de a tonifica negocierile’ dintre Grecia şi creditorii ei internaţionali, UE şi FMI, după ce ultimele propuneri ale acestora au fost respinse la referendumul de duminică.
‘Începând de mâine, vom colabora cu Banca Centrală Europeană, care a avut o poziţie neutră săptămâna trecută, şi vom avea o atitudine pozitivă faţă de Comisia Europeană’, a declarat Ministrul grec de finanţe, Yanis Varufakis, în prima sa declaraţie publică după anunţarea victoriei taberei ‘Nu’ la referendum. Varufakis a spus că, prin votul categoric dat de concetăţenii săi, la referendumul de duminică, împotriva propunerilor creditorilor internaţionali, guvernul de la Atena va putea să ‘întindă o mână a cooperării’ partenerilor europeni pentru a ajunge împreună la un acord, transmite agenţia EFE citată de Agerpres.
În pofida tonului conciliant, Varufakis şi-a reluat în această intervenţie criticile faţă de creditorii internaţionali, acuzându-i că ‘în ultimele cinci luni (de când stânga radicală Syriza a preluat conducerea guvernului în urma câştigării alegerilor n.red.) au respins orice dezbatere cu privire la austeritate şi datoria’ externă a Greciei. ‘De cinci luni încercăm să negociem pentru a le explica acest lucru: fără alte împrumuturi, dacă nu le restructurăm pe cele vechi’, a continuat ministrul grec, susţinând că ‘din primul moment, creditorii au încercat să închidă băncile (…) şi să ne oblige să ne cerem scuze pentru criticile aduse programelor eşuate’.
Premierul grec Alexis Tsipras a cerut concetăţenilor săi să respingă la referendum oferta creditorilor internaţionali, invocând faptul că aceasta implică noi măsuri de austeritate, precum creşteri se taxe şi reducerea unor cheltuieli, cum ar fi pensiile.
Tsipras a susţinut că vrea astfel să obţină un acord ‘mai bun’ şi mai ‘just din punct de vedere social’, el trimiţând creditorilor internaţionali o scrisoare cu propunerile sale. Principalele elemente ale acestor propuneri sunt obţinerea unui nou împrumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani, în cadrul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), şi o nouă ştergere a datoriei externe a Greciei.
Conform rezultatelor parţiale ale referendumului, peste 61% dintre participanţii la scrutin au votat ‘Nu’, împotriva propunerilor creditorilor internaţionali.
Pe de altă parte, vice-cancelarul german a declarat după aflarea rezultatelor referendumului că premierul grec Alexis Tsipras a ‘tăiat ultimele punţi’ între ţara sa şi Europa.
‘După respingerea regulilor de joc ale zonei euro (…), negocieri asupra unor programe de asistenţă în valoare de miliarde (de euro) sunt greu de imaginat‘, a subliniat Sigmar Gabriel.
Reacţia sa survine după ce mai mulţi oficiali greci, inclusiv ministrul de finanţe Yanis Varoufakis, au declarat că guvernul de la Atena doreşte să reia imediat negocierile cu creditorii internaţionali (UE şi FMI) şi să ajungă cât mai repede la un acord cu aceştia pentru un nou program de finanţare.