Comentariile cancelarului, înaintea unei întâlniri, miercuri, cu premieul britanic David Cameron la Berlin, subliniază poziţia diferită faţă de cea a lui Cameron, care cere măsuri mai agresive din partea ţărilor din zona euro pentru combaterea crizei din uniunea monetară.
„Cei din uniunea monetară vor trebui să progreseze în privinţa integrării. Trebuie să fim deschişi. Trebuie să facem posibilă aderarea tuturor, dar nu trebuie să ne oprim pentru că o ţară sau alta nu este încă de acord”, a spus Merkel, într-un interviu pentru postul de televiziune ARD.
În contextul eforturilor Spaniei de a evita să ceară un ajutor financiar internaţional şi al riscului ca Grecia să părăsească uniunea monetară, Cameron şi preşedintele SUA, Barack Obama, au cerut miercuri un plan urgent pentru rezolvarea crizei. Ministrul de Finanţe din Marea Britanie, George Osborne, a crescut, joi, presiunea, afirmând că băncile din Spania ar trebui să aibă acces direct la fondul de salvare pentru ţările cu probleme financiare, propunere căreia, însă, i se opune Germania.
Europa se mişcă deja la viteze diferite, a pus Merkel, invocând acordul Schengen şi uniunea monetară, care exclude Marea Britanie şi Danemarca.
„Această evoluţie va fi intensificată. Avem nevoie de mai multă Europa, nu doar o uniune monetară, ci şi o uniune fiscală. În alte cuvinte, mai multă politică bugetară comună. Şi, înainte de toate, avem nevoie de o uniune politică, ceea ce înseamnă că trebuie să transferăm gradual competenţe Europei şi să cedăm Europei control”, a spus cancelarul.
Liderii UE vor discuta, la un summit la sfârşitul lunii iunie, un plan pentur transformarea UE într-o uniune politică, însă nu pot fi obţinute progrese semnificative după doar o reuniune pe această temă, a spus cancelarul.