Merkel: UE trebuie sa încheie rapid dupa Brexit un acord de comert liber cu Londra
”Exista o diferenta esentiala fata de perioada când era prim-ministru Theresa May. Atunci nu era clar cum vor arata relatiile viitoare, daca ar trebui sa existe o aderare la uniunea vamala sau nu”, a declarat sefa executivului german într-o conferinta de presa desfasurata la finalul primei zile a Consiliului European de toamna de la Bruxelles.
”Acum este destul de clar ca Marea Britanie va fi o tara terta si cu aceasta tara terta trebuie sa încheiem foarte rapid un acord de comert liber”, a subliniat Merkel.
Ea a spus ca liderii statelor UE nu s-au angajat în discutii despre ce s-ar întâmpla în cazul în care parlamentul de la Londra ar respinge acordul de Brexit încheiat pe ultima suta de metri de Regatul Unit si Uniunea Europeana.
”Acum se pune problema de a avea încredere ca parlamentul britanic va lua decizia. Este un parlament vechi, experimentat si întelept… Asadar nu am intrat în chestiuni de genul ‘ce s-ar întâmpla daca’. Este o decizie libera a parlamentului britanic”, a explicat cancelarul german.
Liderii statelor UE, reuniti la Bruxelles, au aprobat joi noul acord privind Brexitul anuntat în cursul diminetii si au adoptat o declaratie în acest sens.
„Suntem foarte aproape de sfârsitul procesului”, a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, în cadrul unei conferinte de presa, exprimându-si satisfactia pentru acest acord care permite evitarea „haosului” care ar fi un Brexit fara acord pe 31 octombrie.
„Asteptam acum votul celor doua parlamente” (britanic si european), a spus el în cadrul summitului de la Bruxelles, în contextul în care votul din Camera Comunelor se anunta foarte nesigur.
Acordul convenit între Londra si Bruxelles prevede ca Irlanda de Nord va ramâne aliniata anumitor norme ale pietei unice europene, însa în interiorul sistemului vamal britanic, pentru a se evita reaparitia unei frontiere între Republica Irlanda si provincia Irlanda de Nord si pentru a mentine Acordul de pace din Vinerea Mare.
Camera Comunelor, care a respins de trei ori precedentul acord privind Brexitul încheiat de fostul premier Theresa May, va avea sâmbata o reuniune extraordinara în cadrul careia noul acord va fi supus la vot. Premierul conservator Boris Johnson le-a cerut deputatilor sa voteze documentul ce permite o retragere ordonata a Regatului Unit din UE pe 31 octombrie.
Daca legislativul britanic aproba documentul, va urma o perioada de tranzitie post-Brexit pâna la finele anului viitor, dar care poate fi prelungita de comun acord între Londra si Bruxelles pentru 1-2 ani.