Merkel vrea să îl ameninţe pe Cameron cu anularea summitului UE din noiembrie

Economica.net
22 10. 2012
davos_merkel_remarks_story_top_22097200

„Germania prevede să avertizeze Marea Britanie că va căuta să impună o anulare a summitului european de luna viitoare, dacă premierul David Cameron insistă să opună un vot de veto oricărui acord care ar prevedea altceva în afară de o blocare a cheltuielilor”, scrie ziarul britanic, care citează persoane apropiate negocierilor.

„Doamna Merkel încearcă să îl convingă pe domnul Cameron să susţină un compromis german care prevede plafonarea cheltuielilor UE la 1% din PIB-ul Uniunii”, precizează FT.

Cameron s-a declarat vineri pregătit să opună un vot de veto proiectului de buget plurianual pentru perioada 2014-2020 al UE, dacă acesta prevede creşteri de cheltuieli „inacceptabile”, sugerând lungi şi dificile negocieri în cadrul summitului extraordinar prevăzut în perioada 22-23 noiembrie.

Premierul britanic este liderul unui grup, „Prietenii cheltuielilor mai bune”, format împreună cu Franţa, Germania, Austria, Olanda, Suedia şi Finlanda, ţări care susţin o reducere drastică a viitorului buget UE pentru perioada 2014-2020, pe care o consideră o măsură de pliere la austeritatea impusă de criză. Toate aceste ţări sunt contributori importanţi la bugetul comun.

Ei se opun grupului „Prietenilor coeziunii”, o alianţă de 17 ţări, condusă de către Polonia. Aceste state refuză ca fondurile alocate coeziunii, care reprezintă aproximativ 40% din buget la nivel global, să fie afectate de măsuri de austeritate, pe motiv că beneficiarii fondurilor nu reuşesc întotodeauna să le utilizeze integral.

Anvelopa globală a bugetului UE este stabilită pe o perioadă de şapte ani şi constituie principalul mecanism de redistribuire în cadrul Uniunii.

Comisia Europeană (CE) a propus în iulie un buget plurianual de 1.033 de miliarde de euro constând în credite de angajamente şi 987 de miliarde de euro credite de plată pentru perioada 2014-2020, vizând să ţină cont de aderarea Croaţiei, reprezentând o creştere cu aproape 5% raportat la prioada 2007-2013.