MerryBerry, cea mai mare plantație cu afini bio din România, a vândut două tone de afine pe Internet dintr-o producție estimată de 470 de tone. Anul trecut afacerile au crescut de cinci ori

Cea mai mare plantație cu afini bio din România a început anul acesta vânzarea de fructe direct de pe site-ul propriu. În mai puțin de o lună, MerryBerry a vândut două tone de afine, iar afacerile companiei au crescut în primul an de pandemie de cinci ori.
Andrada Ghira - Dum, 13 iun. 2021, 22:24
MerryBerry, cea mai mare plantație cu afini bio din România, a vândut două tone de afine pe Internet dintr-o producție estimată de 470 de tone. Anul trecut afacerile au crescut de cinci ori

Primele comenzi de la cumpărători au venit în mai, iar în mai puțin de o lună, plantația cu afine MerryBerry din Mija, județul Dâmbovița, a vândut 1,5 tone de afine, cu 40 de lei kilogramul. Și asta doar online. De la discuția noastră de marți cu directorul de vânzări al companiei (nr. 8 iunie) și până sâmbătă, 12 iunie, s-au mai adăugat 500 de kg comenzilor online.

Dar, cum au ajuns afinele MerryBerry vedete pe Facebook și Instagram?

„În 2019, foarte multă lume ne-a contactat și a vrut să cumpere afine de la noi. Și noi le-am spus: nu suntem pregătiți. Atunci vindeam doar la vrac și numai la export. În 2020 am finalizat depozitul, dar nu eram pregătiți pe partea de ambalare, iar pentru anul acesta am zis: gata, trebuie să facem ceva, să dăm drumul la vânzarea direct, pentru că a crescut foarte mult interesul pentru fructele de pădure din Romania. Fără să exagerez, cred că este o creștere undeva între 20 și 30%” a declarat pentru Economica.net, Radu Niculescu, directorul de vânzări al MerryBerry, care în trecut a fost brand manager al Nikon România din cadrul Skin Media.

Din 2020, și în magazinele din România

Dacă în 2019, primul an cu producție, afinele au luat calea exportului, anul trecut, din cele 300 de tone, o parte a ajuns și pe rafturile magazinelor de la noi. Iar estimările pentru acest an arată o creștere a producției către 470 de tone, din care cel mult 400 de tone va merge la export.

În plus, MerryBerry are de anul trecut un depozit frigorific, cu 2.500 de mp și trei camere de pre-răcire, chiar în mijlocul plantației.

Înainte de a fi ambalate, fructele sunt puse pe paleți, acoperite cu copertine speciale, iar aerul rece scade temperatura de la 25-30 de grade până la trei, patru grade în câteva ore. Apoi, fructele merg spre stocare sau sortare.

Investiția de trei milioane de euro a fost finalizată și cu ajutorul fondurilor europene, dar și cu un credit de 10,5 milioane de lei de la OTP Bank. Când începe recoltarea afinelor, acestea ajung în cel mult 15 minute în depozit, lucru care a ajutat compania să-și facă cunoscute produsele și românilor.

„În 2019, am vândut preponderent vrac la export către Marea Britanie, în 2020 ne-am extins și în Olanda, Germania, dar și în România. Diferența față de export constă în timpul foarte scurt de livrare. Practic, afinele culese astăzi din plantația noastră, erau sortate și stocate la frig până a doua zi, când erau deja livrate către lanțurile de retail din zona de sud a României, unde am livrat anul trecut”, mai spune Niculescu.

Carrefour, Lidl, Auchan, Profi sunt magazinele pe rafturile cărora s-au aflat și afinele MerryBerry, iar reprezentanții companiei poartă discuții pentru extinderea și către alte lanțuri de magazine, precum Mega Image, Kaufland sau Penny.

De anul trecut au început să se vadă și în cifrele contabile roadele muncii depuse încă din 2017, atunci când au fost plantate primele 42 de ha cu afini, iar alte 58 de ha au urmat în 2018. 2020 a fost un an record pentru MerryBerry, cu afaceri de 5,6 milioane de lei, depășind pentru pragul de un milion de euro, față de afacerile înregistrate 937.000 de lei înregistrate în 2019.

„Durează minimum doi ani de zile până când plantația intră pe rod. Cele 58 de ha plantate în 2018, vor intra în producție anul acesta, iar anul trecut, chiar în perioada de pandemie, prin resurse proprii, am reușit să mai plantăm încă opt hectare și am pregătit terenul pentru alte șapte. În total, vom ajunge în această toamnă la 115 hectare. Avem în plan să mai punem cel puțin 100 de ha și așteptăm noua măsură 4.1a pentru înființarea culturilor pomicole”, ne-a mai declarat Niculescu.

Estimări pentru 2021: dublarea afacerilor

În curând, investiția în plantația de afine se va completa cu cea mai modernă linie de sortare și ambalare, care a costat două milioane de euro, și care va ajunge la Mija săptămâna aceasta. Până la sfârșitul lunii, odată cu startul sezonului de cules, care durează circa două luni, noua linie va fi pusă în funcțiune.

„Anul trecut am fost cam limitați, pentru că ambalarea s-a făcut manual. Începând de anul acesta, ambalarea se va face mecanizat, electronic, avem un sistem automat de sortare, din care se elimină fructele mici sau cele care au mici defecte sau cele au fost mâncate de păsări sau a căror coacere nu a fost uniformă, dar și fructele moi”, ne mai povestește reprezentantul MerryBerry.

Și acest an va fi unul bun pentru plantația cu afini. Niculescu se așteaptă la o cifră de afaceri cuprinsă între 10 și 12 milioane de lei, dublu față de cât a realizat anul trecut.

Planuri de viitor: noi culturi de fructe de pădure și produse procesate

Planurile nu se opresc aici. Pe lângă afini, compania analizează și alte tipuri de culturi de fructe de pădure care ar putea fi plantate pe terenul de circa 350 de ha, necultivat încă, pe care îl deține în zonă.

„Celelalte culturi la care ne gândim, ne vor ajuta să ținem forța de muncă mai mult. Ne trebuie fructe mai devreme și mai târziu de acest interval iunie-august (nr. – cel în care se recoltează și ambalează afinele), de aceea ne uităm și la alte fructe pe care le putem recolta către luna mai, începutul lui iunie, și altele în toamnă”, mai spune Radu Niculescu.

Pe lângă extinderea culturilor, MerryBerry vrea să profite la maximum de toate fructele, mai ales că va avea și o nouă linie de sortare, automatizată. Dacă în prezent fructele care nu sunt comercializate ca atare sunt deshidratate, producătorul vrea să intre și pe piața gemurilor și a scucurilor naturale, dar vrea să cumpere și un tunel de congelare. O echipă lucrează deja la acest proiect și testează tot soiul de rețete pentru gemuri.

„Aceste produse ne-ar ajuta foarte mult să valorificăm producția și în afara sezonului. Acum se fac teste, dar cred că undeva în 2022-2023 vom lansa noile produse”, a mai declarat pentru Economica.net directorul de vânzări al MerryBerry.

În total, investițiile în cea mai mare plantație de afini bio din România trec de 17 milioane de euro. Când va ajunge la maturitate, peste trei, patru ani, plantația va avea o producție de 1.500 de tone. 

MerryBerry este o investiție a antreprenorului Camil Perian, care a fondat și deține Skin Media, companie specializată în furnizarea de soluții IT&C, dar se ocupă și cu distribuția de electrocasnice și echipamente foto și IT. În 2020, Skin Media a realizat o cifră de afaceri de 107 milioane de lei și un profit de 3,8 milioane de lei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Schimbările climatice afectează populațiile de crustacee cu coaja delicată din Galicia
Schimbările climatice afectează populațiile de crustacee cu coaja delicată din Galicia
Pe stâncile abrupte de pe coasta de nord-vest a Spaniei, pescarii îmbrăcaţi în combinezoane impermeabile evită valurile în timp ce culeg crustacee cu coaja delicată, o delicatesă de Crăciun......
Țara europeană membră NATO ce reintroduce armata obligatorie. E aproape de noi
Țara europeană membră NATO ce reintroduce armata obligatorie. E aproape de noi
Ministerul Apărării din Croaţia, ţară membră NATO din 2009, a anunţat marţi că va demara în ianuarie anul viitor ...
Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan
Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în apropierea oraşului Aktau din Kazahstan, au anunţat miercuri agenţiile de presă ...
Atac rus asupra Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelinski. Un mort si 14 răniți
Atac rus asupra Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelinski. Un mort si 14 răniți
Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 14 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ...