Mesaje contradictorii transmise de Moscova cu privire la decizia UE de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statul de țări candidate la aderare
Această decizie ”confirmă că o acaparare geopolitică a spaţiului CSI (Comunitatea Statelor Independente – ce reuneşte mai multe dintre fostele republici sovietice n.red.) continuă activ pentru a izola Rusia”, a menţionat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.
”Ei nu se gândesc la consecinţele negative ale unui asemenea pas”, a adăugat Zaharova. Potrivit acesteia, UE are ca obiectiv ”să stabilească cu regiunile din vecinătatea sa relaţii bazate pe principiul stăpân-sclav”.
Mai mult, Bruxellesul apelează la ”metode de şantaj politic şi economic” şi exercită presiuni asupra statelor candidate să adopte ”sancţiuni ilegitime” împotriva Moscovei, mai remarcă purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
”Această abordare agresivă a UE are potenţialul de a crea noi diviziuni şi noi crize mult mai profunde în Europa”, conchide Maria Zaharova.
Mai devreme în aceeaşi zi, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că acordarea statutul de ţări candidate la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova este ”o afacere internă a Europei”, el acuzând însă în acelaşi timp Occidentul că doreşte război cu Rusia, notează AFP.
Pentru Moscova este ”important” ca ”toate aceste procese să nu creeze şi mai multe probleme Rusiei”, a explicat Peskov, la patru luni după declanşarea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, în urma căreia ţările occidentale au impus sancţiuni Rusiei şi au oferit armament Ucrainei.
La rândul său, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a estimat că o aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE nu prezintă ”niciun risc” pentru Rusia, întrucât UE nu este o alianţă militară, şi a amintit că nici preşedintele Putin nu se împotriveşte acestei aderări.
O astfel de declaraţie a liderului de la Kremlin, cu referire la Ucraina, a fost făcută vinerea trecută. ”Nu avem nimic împotrivă, este decizia lor suverană să adere sau nu la uniuni economice (…) Este treaba lor, a poporului ucrainean”, a declarat preşedintele rus în timpul Forumului economic de la Sankt Petersburg.
”Spre deosebire de NATO, UE nu este o alianţă militară”, aşadar ”în ce priveşte integrarea lor economică, alegerea le aparţine” ucrainenilor, a clarificat Putin poziţia Rusiei pe acest subiect.
Totuşi, preşedintele rus a estimat că ”Ucraina se va transforma într-o semi-colonie” a ţărilor occidentale dacă aderă la UE. ”Este părerea mea”, a adăugat el.