Mesajul europenilor către Chişinău: Negocieri fără condiţii. Uitaţi de un guvern tehnocrat, nu a funcţionat nicăieri

Liderii politici de la Chişinău, care bat pasul pe loc de mai multe săptămâni în ceea ce priveşte crearea unei noi majorităţi parlamentare şi a unui nou guvern, după demiterea executivului condus de premierul liberal-democrat Valeriu Streleţ printr-o moţiune de cenzură la sfârşitul lunii octombrie, au primit miercuri seara un mesaj clar de clar de la Bruxelles: Aşezaţi-vă la masa negocierilor fără niciun fel de condiţii, uitaţi de un guvern tehnocrat, pentru că nu a funcţionat nicăieri, relatează mass-media locale.
Economica.net - joi, 26 nov. 2015, 06:35
Mesajul europenilor către Chişinău: Negocieri fără condiţii. Uitaţi de un guvern tehnocrat, nu a funcţionat nicăieri

Acest mesaj le-a fost transmis în cadrul unei videoconferinţe de la sediul delegaţiei Republicii Moldova la Uniunea Europeană din Bruxelles.

Ideea este ca partidele care au obţinut mandat din partea cetăţenilor în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2014 în Republica Moldova să se aşeze necondiţionat la masa negocierilor şi să ‘reseteze’ alianţa de guvernare care să stabilească pentru viitorul executiv priorităţi axate pe reforme reale proeuropene.

Responsabili europeni ar fi spus că nu cred în varianta unui guvern tehnocrat cu un prim-ministru apolitic şi că niciun precedent de acest fel nu a dat rezultate în nicio ţară europeană. Cât despre venirea unor mediatori în Republica Moldova, ei au spus că nu văd rostul atât timp cât la Chişinău nu există un proces de real de negocieri, scrie în acest sens portalul Deschide.md, citând surse apropiate discuţiilor.

La discuţia cu oficiali europeni – reprezentanţi ai familiilor politice din care fac parte cele patru formaţiuni politice de la Chişinău – dintre care trei negociază crearea noii majorităţi parlamentare, iar una mai reflectează – au participat liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, preşedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vadim Pistrinciuc, şi fostul premier Iurie Leancă, lider al Partidului Popular European din Moldova (PPEM).

Unul dintre interlocutorii de la Bruxelles a fost Elmar Brok, preşedintele Comisiei de politică externă din Parlamentul European, vicepreşedinte al Partidului Popular European.

Discuţia s-a axat pe ‘îngrijorările europenilor faţă de criza politică de la Chişinău, precum şi pe o eventuală delegare a unui grup de mediatori în Republica Moldova care să impulsioneze un eventual proces de negocieri’, a indicat vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc, citat de portalul Moldova.org.

De altfel, criza politică din Republica Moldova a făcut obiectul unei dezbateri miercuri seara în Parlamentul European, potrivit Jurnal.md.

Situaţia politică din Republica Moldova este una dezamăgitoare, iar partidele venite la guvernare au dat dovadă de neprofesionalism, laşitate, irosind astfel încrederea poporului, a fost concluzia mai multor europarlamentari, conform aceluiaşi ziar.

‘Republica Moldova s-a transformat dintr-un elev model într-o ţară în care domneşte doar haosul’, a declarat europarlamentarul român Cristian Dan Preda, care a conturat trei cauze care au adâncit criza politică din republică.

Astfel, potrivit acestuia, unul din factori este influenţa sporită a Rusiei asupra opiniei publice, dar şi puterea incontrolabilă a oligarhilor care au pus mâna pe anumite partide politice. Un alt motiv ar fi şi nivelul înalt de corupţie care a slăbit instituţiile de drept, potrivit ziarului citat.

Te-ar mai putea interesa și
ING Bank a finanțat cu 5 milioane de lei compania Dendrio, parte din grupul Bittnet
ING Bank a finanțat cu 5 milioane de lei compania Dendrio, parte din grupul Bittnet
ING Bank România susține dezvoltarea companiei Dendrio, parte a grupului Bittnet, cu o linie de credit de 5 milioane de lei, pentru finanțarea capitalului de lucru și a activității curente,......
Victoria lui Trump ar putea da o dublă lovitură economiei Ungariei
Victoria lui Trump ar putea da o dublă lovitură economiei Ungariei
Victoria lui Donald Trump ar putea fi un avantaj politic pentru premierul ungar Viktor Orban dar când vine vorba de economie, ...
China susține creșterea cu 35% a vânzărilor mondiale de mașini electrice din octombrie. Chiar și Europa a înregistrat creștere
China susține creșterea cu 35% a vânzărilor mondiale de mașini electrice din octombrie. Chiar și Europa a înregistrat ...
Un studiu realizat de compania de cercetări de piață Rho Motion arată că vânzările mondiale de vehicule complet electrice ...
Asociația Prosumatorilor cere introducerea proiectului de Lege a prosumatorului pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor
Asociația Prosumatorilor cere introducerea proiectului de Lege a prosumatorului pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor
Prosumatorii solicită introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a Legii prosumatorului, care ar avea un impact ...