Mesajul lui Ponta către BNR, legat de piaţa asigurărilor: Să nu fim în situaţia „Too big to save”

Economica.net
12 02. 2014
victor_ponta_77537100

El a arătat că România trebuie să profite de momentul de oportunitate existent, deoarece următorul moment nu ştie dacă şi când exact va veni, generat de interesul investitorilor străini pentru , dar că apreciază şi recomandarea guvernatorului Băncii Naţionale la moderaţie.

„Apreciez, însă, în acest context extrem de optimist, şi apelul înţelept la moderaţie din partea guvernatorului, exuberanţa în orice domeniu poate la un moment dat să ducă la eşecuri neaşteptate. În pregătirea întâlnirii de astăzi, ieri ar fi trebuit să citesc un manual de pieţe de capital, ca să îmi reamintesc cunoştinţele din facultate. Nu am avut timpul necesar şi atunci am revăzut un film, «Too big to fail» („Prea mare pentru a eşua” – n.r.) şi m-am gândit dacă altora li se poate întâmpla – unora mult mai deştepţi, cu mai multă experienţă decât noi – să greşească fundamental, aş vrea ca nouă să nu ni se întâmple, nici pe piaţa de capital, sau, dacă ni se întâmplă pe altă piaţă, să zicem a asigurărilor, să nu ne aflăm în situaţia «Too big to save» („Prea mare pentru a salva” – n.r.)„, a transmis Ponta către BNR, după care a revenit la contextul economic favorabil în care se află România.

Bazată pe romanul bestseller cu acelaşi titlu al jurnalistului de la cotidianul New York Times Andrew Ross Sorkin, drama de televiziune „Too Big to Fail” îşi propune să identifice cauzele care au generat marea criză financiară de pe Wall Street din anul 2008 şi, implicit, criza economică ce a cuprins atât America de Nord, cât şi Europa şi ale cărei efecte se resimt inclusiv în România.

Mesajul premierului către BNR este transmis în contextul în care, joi seara, Ponta a mers la sediul Băncii Naţionale a României, unde a avut o discuţie cu reprezentanţii BNR, inclusiv cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, cu conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, precum şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în zona financiar-bancară, surse guvernamentale precizând că unul dintre subiecte a fost situaţia Astra Asigurări, cea mai mare societate de asigurări din piaţă.

Ponta a discutat şi despre acest subiect, premierul opinând că din punct de vedere legal cei care au cunoştinţă de fapte care prezintă indicii de infracţiune au obligaţia să sesizeze Parchetul, au relatat surse prezente la discuţie.

Autoritatea de Sipraveghere Financiară (ASF) suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al instituţiei, pe baza căruia BNR a sesizat DNA, conform legii.

Potrivit raportului prezentat de ASF, consultat de MEDIAFAX, privind situaţia financiară a Astra Asigurări, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei. ASF apreciază că există un risc mare ca societatea să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, având în vedere că este cel mai mare asigurător de locuinţe, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune în raport.

De asemenea, se menţionează că societatea avea la sfârşitul lunii noiembrie un număr de 74.000 de dosare de daună avizate şi nelichidate, adică neplătite. Potrivit autorităţii de supraveghere, Astra a transferat „defectuos” cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluată şi printr-un plasament către reasigurători fără rating (Panamerican Re – Insulele Cayman şi piaţa CSI). În acelaşi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurări „non-tradiţionale”, fără transfer efectiv al riscului, ci doar pentru „cosmetizarea” situaţiilor financiare şi a indicatorilor financiari.

Vineri, televiziunea RTV, deţinută de Sebastian Ghiță, a relatat că ASF şi Banca Naţională cer sesizarea DNA pentru nereguli descoperite la societatea de asigurări Astra, care riscă intrarea în faliment.

Potrivit RTV, Astra a plătit parţial daune sau a respins nejustificat dosare, o altă problemă majoră descoperită de ASF fiind reasigurarea poliţelor către o firmă fantomă din insulele Cayman.

Omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurări, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că există doar controale de rutină derulate de ASF la compania de asigurări şi că se aşteaptă ca ASF şi BNR să dezmintă informaţia privind sesizarea DNA.

În urma acestei ştiri tv, ASF a transmis, vineri seara, un comunicat în care precizează că îşi rezervă dreptul să nu disemineze public informaţii referitoare la controalele în derulare, menţionând în acelaşi timp că nu a sesizat DNA.

Duminică, Astra a transmis, printr-un comunicat, că indicatorii privind lichiditate şi solvabilitatea Astra Asigurări vor fi de peste două ori nivelul minim prevăzut de legislaţie, după prezentarea rezultatelor financiare consolidate ale anului 2013.

Astra Asigurări a fost înfiinţată în anul 1991 şi are un capital social de 192,71 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments România SA – 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social.

The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.