‘Există preocupări la nivelul instituţiilor statului român de a include meseria de ofiţer de securitate cibernetică în nomenclatorul de meserii, şi de a oferi o serie de facilităţi pentru a atrage specialişti în domeniu. (…) Vă amintesc şi decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din septembrie prin care s-a recomandat Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) să dispună măsurile necesare pentru crearea specializărilor privind securitatea cibernetică în universităţile din România şi, tot la nivelul MEN, să se includă în programa şcolară o serie de ore în care să se realizeze conştientizarea tinerilor şi copiilor privind modalităţile de protecţie în mediul cibernetic, mai ales în perioada actuală când, de la vârste fragede, copiii sunt cu tableta, cu telefonul în mână şi trebuie să înţeleagă şi riscurile la care sunt expuşi’, a explicat Cosmoiu.
El a vorbit şi despre Legea securităţii Cibernetice a României, care este în dezbatere parlamentară în Senat. ‘Proiectul a fost realizat de Ministerul pentru Societatea Informaţională, împreună cu instituţiile care fac parte din Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică, a fost adoptat de Guvern în aprilie, şi a trecut de Camera Deputaţilor prin adoptare tacită”, explicat Cosmoiu, precizând că speră ca Legea să fie adoptată cât mai curând, scrie Agerpres.
‘După adoptarea legii vor urma norme de aplicare care vor include metodologia de identificare a infrastructurilor cibernetice de interes naţional, dar şi un program de management al riscurilor’, a subliniat Florin Cosmoiu.