MET Group a inaugurat a doua sa centrală fotovoltaică în oraşul Kaba din estul Ungariei
Proiectul fotovoltaic este rezultatul unui demers intern de dezvoltare a unui proiect de tip greenfield demarat ulterior punerii în funcţiune a primului parc fotovoltaic MET Kaba (KSP), în 2021. Proiectul Parcului fotovoltaic Kaba II se află în imediata vecinătate a amplasamentului KSP şi beneficiază de infrastructura deja existentă de conectare la reţea.
Proiectul fotovoltaic Kaba II este situat în partea de est a Ungariei. Centrala dispune de cea mai recentă tehnologie în domeniu şi are o durată de viaţă estimată de cel puţin 30 de ani. Puterea de 23,4 MWp generată este suficientă pentru a alimenta aproximativ 13.000 de gospodării.
„Producţia de energie solară a crescut semnificativ în ultimii ani în Ungaria, aceasta reprezentând aproximativ 19,5% din totalul producţiei de energie în 2023 şi aproximativ 33% din mixul energetic actual. Energia solară este ieftină, disponibilă şi 100% durabilă şi va aduce o contribuţie majoră la tranziţia energetică în Europa şi în lume. Sunt încântat de faptul că MET joacă un rol important în această tranziţie cu proiectul Kaba şi cu celelalte proiecte solare, eoliene şi de stocare cu baterii din portofoliu”, a declarat, la ceremonia de inaugurare a centralei, Clive Turton, preşedintele executiv al diviziei Green Assets a MET Group, citat în comunicat.
În paralel, a fost inaugurată şi o soluţie de reţinere a apei pluviale în curtea grădiniţei din localitate. În cadrul programului CSR „MET Farm”, compania are în vedere grădiniţele din diferite comunităţi, punând accent pe educaţia privind sustenabilitatea şi alte îmbunătăţiri specifice. Seceta de vară îngrijorător de lungă a făcut ca proiectul pilot să fie şi mai relevant, deoarece apa de ploaie colectată este acum stocată în rezervoare, fiind folosită pentru a uda grădinile şi a umple iazul din grădină – în loc să fie irosită în sistemul de canalizare.
„Puterea soarelui şi a vântului sunt deja valorificate la nivel industrial, dar nu trebuie să uităm de utilizarea inteligentă a unei resurse naturale la fel de importantă – apa de ploaie. În timp ce primele pot fi gestionate folosind tehnologii standardizate, soluţia optimă pentru gestionarea apei de ploaie trebuie întotdeauna adaptată în funcţie de caracteristicile fiecărui loc”, a spus Sandor Szilagyi, directorul firmei de inginerie Brillfield, care a realizat proiectul de transformare a grădinii.
MET Group este o companie energetică europeană integrată, cu sediul central în Elveţia, cu activităţi şi active pe pieţele de gaze naturale şi energie electrică. MET este prezentă în 15 ţări prin intermediul filialelor, pe 30 de pieţe naţionale de gaze naturale şi în 39 de centre internaţionale de tranzacţionare. MET are o experienţă vastă în exploatarea activelor energetice verzi (regenerabile) şi flexibile (convenţionale), oferind astfel un sprijin cât mai larg posibil pentru tranziţia energetică. În 2023, veniturile consolidate din vânzări ale Grupului MET s-au ridicat la 24,5 miliarde de euro, cu un volum total tranzacţionat de gaze naturale de 88 BCM şi un volum total tranzacţionat de energie electrică de 68 TWh.