MET intră în regenerabil în România, prin achiziția unui proiect fotovoltaic de 52 MW

Compania europeană de energie MET Group, cu sediul în Elveția și activă în România pe frunizarea și tradingul de gaze și electricitate, anunță intrarea pe piața de producție de energie din surse regenerabile, prin achiziționarea integrală a participației într-un proiect solar aflat în stadiu avansat de proiectare, potrivit unui comunicat al frmei.
Mihai Nicuţ - mar, 06 dec. 2022, 10:29
MET intră în regenerabil în România, prin achiziția unui proiect fotovoltaic de 52 MW

Proiectul de 52 MWp ar putea ajunge la stadiul de „ready-to-build” până în primul trimestru al anului 2023.

MET a semnat un acord pentru achiziția companiei care deține drepturile pentru un proiect fotovoltaic de 52 MWp. Proiectul, care poate ajunge la o producție de energie de aproximativ 82 GWh pe an – echivalentul consumului anual din circa 50.000 de gospodării – este amplasat în sudul României, în apropiere de București și ar putea deveni operațional în 2024.

România este a patra piață unde MET Group preia proiecte de producție de energie din surse regenerabile, după tranzacții similare în Italia, Spania și Polonia.

MET a anunțat cumpărarea unui proiect fotovoltaic în Italia de 213 MWp, în Spania a unui proiect aflat în etapa „ready-to-build” de 50 MWp și, respectiv  a unui proiect de 60 MWp în Polonia. . Proiectele din Italia vor fi gestionate prin Keppel MET Renewables AG, un joint-venture care are la bază parteneriatul strategic dintre MET și Keppel Infrastructure pentru identificarea de oportunități în Europa de Vest pe segmentul producției de energie din surse regenerabile.

Proiectul fotovoltaic din România se încadrează în strategia MET Group de dezvoltare a portofoliului european de pe segmentul regenerabile, reprezentând un pas important în atingerea obiectivelor grupului în acest sens. La nivelul MET există o divizie specială pentru administrarea Activelor Verzi, care oferă expertiza necesară și sprijinul pentru implementarea strategiei pe segmentul regenerabile, obiectivul grupului fiind de a atinge un portofoliu verde de 2 GW până în 2026, devenind astfel jucător activ în tranziția energetică din Europa.

MET Group este deja prezent în România de peste 13 ani prin subsidiara locală MET Romania Energy, furnizând energie electrică, gaze naturale și alte servicii energetice pentru consumatori casnici și industriali.

 „Ne bucurăm să adăugăm România portofoliului de active pentru producția de energie din surse regenerabile, printr-un proiect atât de promițător. Urmărim piața din România de ceva timp, reușind să dezvoltăm parteneriate foarte bune cu dezvoltatori locali. Avem, de asemenea, o bază importantă de alte proiecte locale la care ne uităm pentru viitoare achiziții. Sunt încrezător în ceea ce privește evoluția segmentului de regenerabile în România, o piață matură, în același timp, însă, oferim investitorilor un echilibru în ceea ce privește raportul risc-beneficii”, a declarat Octavian Georgescu, șeful diviziei MET pentru producția de energie din surse regenerabile.

„Noul proiect de panouri fotovoltaice marchează un moment notabil pentru MET Group, fiind prima investiție în producția de energie din surse regenerabile din România. MET România asigură astfel, o simbioză perfectă, între noua capacitate de producție de ultima generație și portofoliul local de energie și servicii conexe oferit consumatorilor de pe piața locală. Investiția este, totodată, o reconfirmare a faptului ca țara noastră este un pilon important în strategia grupului de a dezvolta și diversifica capacități de producție de energie din surse regenerabile și am credința că aceasta este doar începutul în materie de investiții în energie verde la noi”, a spus și Florin Frunză, CEO MET Romania Energy (foto).

MET Group este o companie energetică dezvoltată inițial în Ungaria, cu sediul central în Elveția și operațiuni și active pe piețele gazelor naturale și energiei electrice, cu prezență prin subsidiare în 13 țări și 27 de piețe naționale de gaze naturale și în 22 de centre internaționale de tranzacționare.

În 2021, veniturile consolidate din vânzări ale Grupului MET s-au ridicat la 18,1 miliarde de euro, volumul de gaze naturale tranzacționate fiind de 55 de miliarde de metri cubi, iar cel de energie electrică de peste 50 TWh.

Te-ar mai putea interesa și
MAE anunță evacuarea Consulatului României din Los Angeles, din cauza incendiilor puternice din zonă
MAE anunță evacuarea Consulatului României din Los Angeles, din cauza incendiilor puternice din zonă
Autorităţile americane au solicitat evacuarea clădirii Consulatului General al României la Los Angeles, în contextul incendiilor puternice care au afectat cu precădere Comitatul Los Angeles din......
Creșterea TVA-ului de la 19% la 21% este de preferat egalizării cotelor din sectoarele de afaceri cu TVA redus, spune  Ialomițianu, fost ministru al Finanţelor
Creșterea TVA-ului de la 19% la 21% este de preferat egalizării cotelor din sectoarele de afaceri cu TVA redus, spune ...
Dacă Guvernul va recurge la creșterea taxei pe valoarea adăugată, pentru a scădea deficitul bugetar, atunci ar fi de ...
Prețul carburanților din România îl depășește acum pe cel din mai multe țări europene. Motorina a ajuns mai scumpă decât în Cehia, Polonia și chiar Spania
Prețul carburanților din România îl depășește acum pe cel din mai multe țări europene. Motorina a ajuns mai scumpă ...
Creșterea accizelor la carburanți, intrată în vigoare la 1 ianuarie, își spune cuvântul și în ceea ce privește ...
Grupul „Patrioţi pentru Europa” vrea crearea unei comisii în Parlamentul European care să investigheze cenzura pe Facebook
Grupul „Patrioţi pentru Europa” vrea crearea unei comisii în Parlamentul European care să investigheze cenzura ...
Eurodeputaţi din grupul "Patrioţi pentru Europa" iniţiază crearea în Parlamentul European a unei comisii de anchetă ...