Metro intră în clubul select al retailerilor cu peste 10 miliarde de lei cifră de afaceri. Vânzările online au ajuns la 10-15% din total
Retailerul german Metro, cu 30 de magazine tip cash&carry la nivel național și o franciza LaDoiPași care a trecut anul trecut de 2.200 de magazine de proximitate a intrat în 2024 cu planuri de investiții semnificative, după un 2023 cu rulaje peste așteptări, a declarat pentru Economica Adrian Ariciu, CEO Metro România.
În ciuda unui an considerat de management „provocator”, compania și-a păstrat ritmul de creștere și a înregistrat un plus al cifrei de afaceri de două cifre (cel puțin 10% n.red.).
În 2022, potrivit datelor publice, Metro a raportat o cifră de afaceri netă de 9,3 miliarde de lei, cu 28,1% peste 2021, ceea ce înseamnă că în 2023 rulajele companiei au fost de cel puțin 10,2 miliarde de lei (dacă aplicăm o creștere de cel puțin 10%). Conform raportărilor financiare aferente lui 2022, ultimele publice, singurii jucători care au sărit de pragul de 10 miliarde de lei în anii anteriori sunt Lidl, Kaufland, Profi și Carrefour.
„În 2023 am atins și chiar depășit obiectivele stabilite, cu o creștere anuală a cifrei de afaceri de două cifre, țintind performanțe similare și pentru anii următori. Ne-am concentrat pe aceleași trei direcții strategice cheie: expansiunea rețelei LaDoiPași, dezvoltarea unui model de business multicanal și accelerarea digitalizării. Inovația, flexibilitatea, adaptabilitatea și digitalizarea rămân factori fundamentali ai evoluției noastre. Acești factori nu doar că ne-au ghidat deciziile și acțiunile în 2023, dar vor continua să fie fundamentul dezvoltării noastre și în viitor”, a explicat Adrian Ariciu potrivit căruia cele mai mari provocări în 2023 au fost incertitudinile geopolitice și economice la nivel internațional, precum și schimbările legislative și fiscale la nivel național. Acestora li s-a adăugat un context economic marcat de inflație și moderație în consum, ceea ce a condus la adoptarea unei abordări mai prudente în planificarea investițiilor și inițiativelor de către antreprenori.
Vânzări online de 10-15% din cifra de afaceri
Anul trecut, compania și-a consolidat poziția atât în zona HoReCa cât și printre revânzători, reușind totodată, prin investiții într-un serviciu de livrare accesibil printr-o platformă digitală Mshop, să accelereze vânzările online. Din datele companiei, comenzile online reprezintă acum 10-15% din vânzările METRO.
Și cum managementul menține focusul pe HoReCa și revânzători, printre care și francizați LaDoiPași, compania va continua și procesul de extindere și remodelare a magazinelor fizice existente.
„Privind către 2024, ne propunem să extindem și să consolidăm prezența METRO în sectorul distribuției pentru HoReCa și în cel al comerțului tradițional. Scopul nostru este să câștigăm cotă de piață și să menținem relevanța în aceste segmente, contribuind astfel la succesul afacerilor clienților noștri. (…) Pentru a asigura disponibilitate și accesibilitate crescută la produsele necesare clienților noștri, atât în ceea ce privește livrarea, cât și în magazine, am investit și vom continua să investim în extinderea amprentei la sol și remodelarea magazinelor existente, în 2023 finalizând extinderea magazinului METRO Pitești, dar și modernizarea raioanelor de pește pentru o parte dintre magazinele noastre. (…) În următorii ani, ne propunem să continuăm investițiile în infrastructura logistică, pentru susținerea eficienței în optimizarea și accelerarea proceselor de distribuție. Planurile noastre includ extinderea semnificativă a spațiilor logistice din magazine, dar și modernizarea și remodelarea spațiilor actuale. Acest efort va fi realizat prin proiecte ce vizează extinderea amprentei la sol în mai mult de jumătate din magazinele METRO din întreaga țară. În plus, am planificat construcția a două noi centre logistice, situate strategic în București și Cluj. Aceste noi facilități sunt proiectate nu doar pentru a consolida rețeaua noastră logistică, ci și pentru a ne asigura că putem răspunde cu rapiditate și eficiență cerințelor în continuă creștere ale pieței”, ne-a declarat Ariciu.
Magazine cu self scan
Legat de digitalizare, Metro a introdus, anul trecut, în magazinul din Băneasa și serviciul Scan care permite clienților să-și scaneze singuri produsele în timpul cumpărăturilor. Retailerul va extinde serviciul și în alte magazine METRO, în perioada următoare.
În plus, ca parte a accelerării transformării digitale, retailerul a actualizat aplicația METRO și a dezvoltat o aplicație LaDoiPași.
Aplicația METRO oferă acces în timp real la informații despre disponibilitatea și prețul produselor, facilitând crearea unei liste de cumpărături digitale, în timp ce aplicația LaDoiPași, oferă consumatorilor finali acces rapid la oferte exclusive și informații utile.
Nu în ultimul rând, compania a investit în integrarea sistemului de management EPOS (Electronic Point of Sale), facilitând o gestiune mai eficientă pentru antreprenorii LaDoiPași, o mai bună optimizare a timpului prin importarea directă a facturilor în contabilitate și generarea automată a NIR-ului, adăugarea simplă și rapidă a unui produs în portofoliul magazinului direct din catalogul online și un control mai bun al stocurilor.
Planurile pentru LaDoiPași
CEO-ul Metro spune că LaDoiPași rămâne „un element central al strategiei noastre” ceea ce înseamnă că retailerul va continua să deschidă noi magazine în franciză și să lucreze la eficientizarea și digitalizarea afacerilor antreprenorilor din rețea.
În 2023, retailerul a depășit pragul de 2.000 de unități și avea la sfârșitul anului peste 2.200 de magazine – cea mai mare rețea de magazine de proximitate din România.
„Pentru 2024, continuăm să ne concentrăm pe expansiunea rețelei și accelerarea digitalizării pentru antreprenorii din franciză”, mai spune managerul fără a preciza vreun target.
Cât despre proiectul LaDoiPasi EXTRA, un concept nou de magazin dedicat zonelor urbane și peri-urbane, lansat în 2022, acesta se află „într-o fază incipientă de testare”, potrivit Ariciu.
„Analizăm atent diverse aspecte ale noului concept. Această perioadă de testare este esențială pentru identificarea celor mai potrivite variante pentru cerințele comerțului de proximitate în mediul urban și pentru evaluarea impactului asupra consumatorilor”.