Metro Cash&Carry va investi 180 de milioane de lei în rețeaua LaDoiPași, care a trecut în martie pragul de 2.000 de magazine. De asemenea, compania testează de mai mult timp un concept de magazin destinat orașelor, în contextul în care 70% dintre unitățile sale se află în mediul rural și localitățile periurbane. În București există deja șapte astfel de magazine pilot.
„Avem patru piloni importanți de dezvoltare și am alocat un buget de peste 180 de milioane de lei pentru următorii cinci ani. Investim masiv în brandul LaDoiPași și îmbunătățim constant comunicarea cu consumatorul. Vrem să comunicăm într-un mod personalizat și să aducem cât mai mulți clienți în magazinele dvs. (ale francizaților n.red.) Îmbunătățim parteneriatele cu dumneavoastră și cu furnizorii astfel încât fiecare tipologie de magazin să aibă propoziția comercială de care are nevoie. Transformarea digitală continuă, este foarte necesară și facem împreună pași rapizi atât din punct de vedere B2B cât și B2C. Investim în evoluție și oameni și continuăm să avem o expansiune cantitativă și păstrăm ritmul expansiunii pentru a ne consolida poziția în România”, a declarat Irinel Popescu, Franchise Director Metro, în cadrul conferinței anuale pentru francizați.
Potrivit acestuia, planul este ca lanțul să ajungă la 2.500 de magazine până la finele lui 2024, retailerul testând și un concept nou adresat mediului urban. Menționăm că Metro nu deține magazinele LaDoiPași, proprietari ai acestora fiind societățile francizaților.
„Am deschis un nou model de magazin dedicat zonelor urbane pentru că ne dorim să jucăm și în zonele de trafic urban, cu o propoziție comercială pliată pe nevoile consumatorul. Fie că vorbim de zone rezidențiale, de birouri, zone cu venituri mai mari sau mai mici, dorim să răspundem corespunzător fiecărei misiuni de cumpărare în fiecare zonă. În următoarele luni, vom testa modelul de business pe care vrem să vi-l propunem din punct de vedere al consumatorului final și din punct de vedere al modelului de franciză, iar la final de an vrem să propunem soluția la cheie și să facem diferența și în zonele urbane”, a mai declarat acesta.
Citește și:
1 milion de euro pentru 100 de francizați care iau încă un magazin în franciză
În momentul de față, 80% dintre francizații Metro dețin un singur magazin LaDoiPași. În planul companiei de expansiune accelerată există inclusiv ideea ca numărul antreprenorilor cu mai multe magazine să crească. De aceea, compania va oferi suplimentar fiecărui francizat care decide să opereze în franciză încă un magazin un sprijin financiar adițional în valoare de 10.000 de euro, pentru noi echipamente, cu condiția ca acesta să încheie un contract cu Metro până la jumătatea lui august 2023 și să își ia angajamentul de a deschide noua unitate până la 31 decembrie 2023. Oferta este valabilă pentru primii 100 de parteneri.
„Facem asta pentru că o treime dintre dvs. ( francizați n.red) își doresc ca în viitorul apropiat să va deschideți un nou magazin și, mai mult de atât, prin deschiderea unui nou magazin în zone în care avem deja alte magazine ne ajută pe noi să ne consolidăm pozișia în piață, să ne securizăm zona și să diminum riscul de apariție a unui competitor modern care să ne impacteze afacerea”, a mai declarat Popescu.
În cazul Metro, contractul de franciză este semnat inițial pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitate de prelungire.
Cum arată piața pe care vrea să o securizeze Metro
Din datele Metro, comerțul tradițional este încă foarte bine reprezentat în România, existând peste 40.000 de magazine care acoperă 30% dintr-o piață estimată la 100 de miliarde de lei. Practic, există 20 de magazine tradiționale la 10.000 de locuitori și 4,1 magazine moderne la 10.000 de locuitori. Aceasta cu toate că estimările anterioare indicau că influența acestor magazine va scădea accelerat, ajungând la o cotă de 27% din total piață.
România este astfel în continuare interesantă pentru potențiali noi investitori, dar și pentru cei care operează deja.
„Piața va continua să crească. Prognoza este că până în 2030 va atinge 145 de miliarde de lei, iar comerțul tradițional este estimat să scadă în continuare și să atingă 17%. Eu am încredere că previziunile referitoare la comerțul tradițional nu se vor adeveri nici de data aceasta”, a mai spus Popescu.
Potrivit acestuia, segmentele care cresc cel mai rapid sunt cel de proximitate, comerțul modern și discounterii, iar timpul a devenit o monedă de schimb.
„Activăm într-un segment care va crește”, a conchis managerul punctând fapptul că rețeaua LaDoiPași este un lanț de magazine tradiționale, dar moderne.