Metrorex cere renegocierea contractului de 200 de mil. de euro cu Alstom. Francezii spun nu

Conducerea Metrorex îi cheamă pe francezii de la Alstom la negocieri în încercarea de a obţine o reducere a sumei de 200 de milioane de euro pe care Regia o mai are de plată până în 2018 pentru mentenanţa trenurilor de metrou. Contractul cu Alstom se derulează din 2003, iar Metrorex a plătit deja o sumă similară francezilor. Pe de altă parte, Alstom spune că nu negociază nimic, mai mult, aşteaptă ca Metrorex să plătească şi procentul de inflaţie din ultimii doi ani, potrivit contractului.
Florin Cojocaru - joi, 12 dec. 2013, 22:04
Metrorex cere renegocierea contractului de 200 de mil. de euro cu Alstom. Francezii spun nu

Suma pe care Metrorex o mai are de plată către Alstom este considerată „enormă” de conducerea Regiei, mai ales că se ajustează şi cu inflaţia, potrivit unei clauze din contractul renegociat cu francezii de fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu, în 2011. La acea dată, Boagiu anunţa că a obţinut de la francezi o reducere cu 30% a sumei de plată din restul perioadei până la încheierea contractului.

De la 45 de milioane de euro, cât plătea Metrorex în 2011 către Alstom, s-a ajuns ca acum să se plătească anual 39 de milioane de euro, potrivit directorului Regiei Aurel Radu. Adică reducerea obţinută de Boagiu ar fi fost de doar 11%. Mai mult, o clauză introdusă în contractul renegociat prevede ca Metrorex să includă în suma anuală şi valoarea inflaţiei, circa 3%, de doi ani, adică reducerea obţinută nu ar depăşi 8%.

Pe ultimii doi ani, Metrorex a refuzat la plată suma rezultată din anualizarea cu inflaţia astfel încât acum mai este şi datoare cu circa 2,6 milioane de euro. Cu acordul Consiliului de Administraţie Metrorex, directorul Aurel Radu vrea să negocieze cu francezii o reducere substanţială a contractului. „Este un contract împovărător pentru noi, un contract enorm. Nu putem să-l denunţăm pentru că vom fi daţi în judecată şi ni se vor cere daune imense. Dar încercăm să renegociem în jos 5-10 milioane de euro şi să nu mai plătim să procentul de inflaţie. Până acum, Alstom n-a vrut să audă de aşa ceva, dar sperăm să avem mai mult succes”, arată Radu. Dacă negocierile cu Alstom pe suma constituind inflaţia nu vor ajunge la niciun rezultat, conducerea Metrorex încearcă măcar ca francezii să vrea să le repare două depouri pe banii lor. „Avem depourile Berceni şi Militari care trebuie reconstruite. Trebuie refăcută hidroizolaţia, acoperişurile, ar fi vorba de circa 4 milioane de euro pentru amândouă, am vrea ca Alstom să bage banii aceştia, dacă nu putem ajunge la un acord pe ajustarea contractului”, mai spune directorul Metrorex.

Din punctul de vedere al Alstom, nu este nimic de renegociat cu Metrorex. „Nu renegociem nimic, avem un contract ce trebuie respectat. Mergem la Metrorex să aplicăm coeficientul de anualizare al inflaţiei. Teoretic, Metrorex ne este datoare cu acest coeficient, practic, nu, pentru că nu am emis încă factura. Am ales să procedem aşa pentru că a fost nebunia asta cu schimbarea de miniştri”, spune Gabriel Stanciu, director Alstom Transport Romania.

Din 2011, când s-a renegociat contractul, şi până la finalizarea lui, în 2018, Alstom va încasa de la statul român aproape 200 de milioane de euro, plus alte zeci de milioane de euro reprezentând procentele de inflaţie.

Contractul cu francezii a fost semnat în 2003, pe 15 ani. Alstom are şi o clauză prin care primeşte spre folosinţă, gratuit, pe toată perioada contractului două depouri ale Metrorex: Militari şi Pantelimon.

În prezent, Alstom participă la o licitaţie cu o miză de 50 de milioane de euro pentru reparaţia trenurilor Săgeata Albastră ale CFR Călători. La licitaţie, mai participă Astra Vagoane Călători, fabricantul trenurilor şi o companie din grupul Grampet al omului de afaceri Gruia Stoica.

Te-ar mai putea interesa și
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, de la 36.250 tone la 38.451 tone, conform......
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Premierul ungar Viktor Orban a făcut o legătură între imigraţia ilegală şi actele de terorism, cu referire la recenta ...
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca ...
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...