Metrorex a anunţat la începutul lunii că demarează lucrările de modernizare a sistemului de taxare în 41 de staţii de metrou. În cadrul acestui proiect, nouă staţii cu un singur acces urmează să fie închise pe rând la vară, pentru maximum o săptămână fiecare. Cele nouă staţii sunt: Pantelimon, Apărătorii Patriei, Costin Georgian, Pipera, Aurel Vlaicu, Dimitrie Leonida, Tineretului, Basarab şi Constantin Brâncoveanu.
Asociaţia Construim Romania consideră însă total inacceptabilă închiderea nu pentru o săptămână, ci chiar şi numai pentru o zi lucrătoare a staţiilor de metrou.
„Este responsabilitatea managementului Metrorex să înţeleagă şi să decidă că prioritatea reţelei de metrou din Bucureşti nu este confortul echipelor tehnice, ci rolul vital al reţelei în economia oraşului. Pentru acest motiv solicităm conducerii Metrorex să revizuiască de urgenţă planul de implementare a noului sistem de taxare în aşa fel încât aceasta să se facă fără nici un fel de închidere a staţiilor Apărătorii Patriei, Costin Georgian, Pipera, Aurel Vlaicu, Dimitrie Leonida, Tineretului, Basarab. Chiar şi permiterea accesului gratuit pe termene scurte este de preferat pentru oraş închiderii totale a respectivelor staţii”, spun reprezentanţii Asociaţiei.
Ce spune şeful Metrorex
„Având în vedere că acest proiect este unul complex, coroborat cu necesitatea de a asigura securitatea şi siguranţa călătorilor, precum şi de a respecta recomandările Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii București Ilfov (ca urmare a controalelor de prevenire a situaţiilor de urgenţă desfăşurate în staţiile de metrou), staţiile cu un singur acces vor fi închise în perioada desfăşurării lucrărilor, pentru siguranţa şi securitatea călătorilor”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Marin Aldea, directorul general al Metrorex.
Acesta a mai spus că, indiferent dacă staţiile cu un singur acces sunt închise, încasările pentru Metrorex sunt aceleaşi, deoarece călătorii au ca opţiune intrarea prin alte staţii de metrou.
„Demn de reţinut este că luarea unei astfel de măsuri permite ca viteza de lucru să fie mai mare și implicit timpul alocat lucrărilor să fie mai mic”, a continuat şeful Metrorex.
Potrivit lui, călătorii vor fi înştiinţaţi din timp prin mijloacele de comunicare aflate la dispoziţie despre perioada de închidere temporară a staţiilor de metrou cu un singur acces, astfel încât să aleagă achiziţionarea unui titlu de transport de tip abonament sau un altul, în funcţie de necesităţile personale.
„Calătorul poate să utilizeze serviciile de transport cu metroul folosind staţiile aflate în proximitatea celei închise. Metrorex va depune toate eforturile ca perioada de execuţie a lucrărilor să fie cât mai scurtă. Personalul Metrorex va asigura asistenţa necesară călătorilor şi va lua toate măsurile astfel încât impactul asupra confortului călătorilor să fie minim”, a mai spus Aldea.
El a dat asigurări că nu vor fi executate lucrări simultan în două staţii învecinate.
Actualul sistem de taxare a fost dat în folosinţă în anul 1995 şi extins în 2000, având practic o vechime de peste 20 de ani. „În prezent acesta este uzat atât din punct de vedere fizic, cât şi moral, nemaiputând fi achiziţionate alte aparate sau piese de schimb, întrucât nu mai sunt în fabricaţie”, a explicat Aldea.
Potrivit lui, în aceste condiţii s-a impus modernizarea sistemului de taxare, care în acest moment se află în curs de desfăşurare.
Prin modernizare, linia actuală de turnicheţi va fi înlocuită cu porţi de acces batante, moderne care facilitează atât intrarea, cât şi evacuarea rapidă a călătorilor în situaţii de urgenţă.
În plus, noile porţi de acces vor avea dublă utilitate, atât prin sistemul de citire a benzii magnetice, cât şi prin sistemul de citire a cardurilor contactless. Acesta din urmă va putea fi utilizat după finalizarea lucrărilor de modernizare a sistemului de control – acces din toate staţiile de metrou.
De asemenea, prin acest proiect, 139 de automate moderne de vândut cartele sunt prevăzute să dea rest şi să funcţioneze inclusiv cu POS. La finalul proiectului, 41 de staţii de metrou vor avea instalaţii noi de control-acces.
Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 şi este în valoare de 149,7 milioane de lei, fără TVA.