Compania spaniola CAF a câştigat un contract de 308 milioane de euro cu Metrorex pentru livrarea a 51 de trenuri noi de metrou. Acesta se adaugă unui alt contract de 145 de milioane de euro pentru 24 de trenuri pe care spaniolii l-au câştigat în 2011, trenurile fiind deja livrate şi banii încasaţi. Astfel, grupul spaniol va ajunge la 453 de milioane de euro încasări de la Metrorex, fără TVA, plus flux continuu de producţie la fabrica din Beasain, Guipúzcoa.
Trenul pe care CAF îl vinde Metrorex circulă deja prin tunelurile metroului bucureştean, pentru că un lot de 24 de trenuri, dintr-un contract anterior, este deja în funcţiune. Acest tren este făcut special pentru România şi are un preţ de circa 6 milioane de euro. Spaniolii au mai livrat trenuri de metrou şi în alte oraşe ale lumii, precum Caracas – Venezuela, Roma -Italia, Bruxelles – Belgia, Santiago de Chile – Chile, Sao Paulo – Brazilia, Alger – Algeria sau Madrid -Spania. Nu există două trenuri la fel printre cele vândute de spanioli. Fiecare tren este personalizat pentru autoritatea contractantă.
Puteţi vedea aici toate modelele de tren de metrou pe care le comercializează CAF, cu minimele date tehnice ale ficăruia. Asemănătoare cu trenurile din Bucureşti sunt cele din Alger şi Caracas.
În ultimii patru ani, cifra de afaceri anuală realizată de CAF, pe trenuri, trenuri de metrou şi material rulant, a oscilat între 1 şi 1,4 miliarde de euro anual, 80% din încasără provenind de pe pieţele externe. Profiturile au fost, anual, de câteva zeci de milioane de euro.
Metrorex are în exploatare 44 de trenuri Bombardier, 15 CAF şi 24 de trenuri vechi IVA Arad. Mentenanţa întregului parc de material rulant al Metrorex este asigurată de concernul francez Alstom, până în 2019. Regia transportă zilnic 650.000 de pasageri din Bucureşti.
CAF este un concern spaniol cu activitate în producţia şi mentenanţa materialului rulant. A livrat trenuri şi tramvaie în mai multe oraşe din Spania, în SUA şi în ţări din America Latină, Nordul Africii şi Asia de Sud-Est.
Citeşte şi Cad şuruburi şi lipsesc piese din noile trenuri de metrou. SRI analizează problema