Metrorex vrea să își asigure în premieră cei aproape 6.000 de angajați. Vor fi despăgubiți și călătorii afectați de erori ale lucrătorilor – Potențial contract uriaș pentru nivelul pieței din România

Metrorex, operatorul metroului din București, a lansat un anunț de consultare pentru realizarea unui caiet de sarcini care să aibă ca obiect asigurarea de sănătate și de viață a angajaților. Dacă va ajunge să se pună în practică, măsura ar fi o premieră pentru Metrorex și va genera unul dintre cele mai mari contracte din piața asigurărilor, având în vedere numărul angajaților companiei, dar și riscurile la care se expun ei și călătorii.
Economica.net - mar, 25 iul. 2023, 22:04
Metrorex vrea să își asigure în premieră cei aproape 6.000 de angajați. Vor fi despăgubiți și călătorii afectați de erori ale lucrătorilor - Potențial contract uriaș pentru nivelul pieței din România

Până în 2017, Metrorex nu a deținut  nici măcar asigurarea de răspunderi față de terți (în principal călătorii cu metroul), însă după acest an, compania a încheiat anual o astfel de poliță, inclusiv în 2021 cu valabilitate până în 2022.

Informațiile culese de noi din piața asigurărilor arată că polițe de sănătate sau de viață pentru angajați, Metrorex nu a intenționat niciodată să achiziționeze, deci anunțul publicat acum pe SICAP este o premieră.

” Metrorex S.A. urmăreste prin această consultare identificarea clară a informațiilor necesare elaborării unui caiet de sarcini, a determinării unei valori aferente serviciilor ce urmează a fi prestate pentru realizarea obiectului achiziției. Obiectul achiziției îl reprezintă încheierea de asigurări de viață, de sănătate, precum și pentru pagubele produse în cazul accidentelor și incidentelor de metrou pentru toţi salariaţii METROREX S.A., adică asigurarea a circa 5.296 salariaţi ai METROREX S.A. timp de 365 de zile, în baza unei poliţe colective”, se precizează în anunț.

Compania expune și ce servicii dorește să contracteze, deocamdată: conținutul caietului de sarcini și „elemente privind determinarea valorii estimate a achiziției”. În general, în domeniul asigurărilor, acest tip de consultanță îl oferă societățile de brokeraj, care se ocupă și cu intermedierea polițelor.

În cazul companiilor mari, cum este și Metrorex, brokerul care reușește să obțină contractul de consultanță pentru realizarea caietului de sarcini devine, de multe ori, și cel care obține, singur sau în parteneriat cu o firmă de asigurare, și contractul pentru asigurarea efectivă. Desigur, polița de asigurare nu poate fi emisă decât de o companie de asigurări, brokerul fiind doar un intermediar care încasează comision pentru serviciile sale.

Pe piață există câteva societăți de brokeraj specializate pe relația cu companiile mari, unele dintre ele chiar pe relația cu instituții sau companii ale statului. Un astfel de contract presupune ca firma care va acorda consultanță să lucreze cu specialiști în diverse domenii tehnice, specifice, oameni pe care majoritatea brokerilor nu îi au. La prima vedere, cele mai mari șanse pentru a lua contractul de consultanță le au ori brokerii mari, parte din rețelele internaționale, ori brokerii interni specializați în contracte cu companii și autorități de stat, despre care aminteam mai sus.

Cât ar putea plăti Metrorex dacă ajunge să încheie asigurările pentru care vrea consultanță și cât primește un călător sau familia sa în caz de accident?

În această fază este greu de estimat cât ar trebui să scoată din buget Metrorex pentru a încheia toate asigurările despre care amintește în anunț. Știm că asigurarea de răspunderi față de terți a costat, anual, din 2017 și până în 2022, între 80.000 și 150.000 de lei, însă prima va depinde foarte mult de condițiile din contract. De exemplu, suma acoperită până acum nu a depășit 1 milion de euro per eveniment, fie că vorbim de daune materiale sau de vătămări. Prin comparație, banala asigurare RCA, de exemplu acoperă daune materiale de 1 milion de euro, dar merge până la peste 6 milioane de euro per eveniment în cazul vătămărilor. Un alt aspect este important este numărul validărilor, cu cât mai multe validări, cu atât posibilitatea ca un accident să aibă loc este mai mare, având în vedere că frecvența călătoriilor este mai mare. În primele șase luni din 2023 s-a stabilit un record din acest punct de vedere, cu 72 de milioane de validări, cu 15% mai mult decât în 2022. Doar această creștere în sine poate fi un motiv pentru majorarea primei. Iată ce riscuri acoperea ultima poliță de răspunderi față de călători și alți terți, încheiată de Metrorex în 2021, cu valabilitate pânp în 2022:

Călătorii transportați:

– daune materiale produse bunurilor pe care călătorii le aveau asupra lor;
– vătămări corporale suferite de călători, chiar și atunci când aceștia urcau sau coborau din materialul rulant;
– decesul călătorilor, produs chiar și atunci când acețtia urcau sau coborau din materialul rulant;

Răspundere civilă față de terți:

– daune materiale produse bunurilor aflate în exteriorul materialului rulant și aparținând unor terțe persoane (excluse daunele materiale aduse chiriașilor ca urmare a neîntreținerii spațiilor întreținute)
– vătămări corporale suferite de terțe persoane aflate în exteriorul materialului rulant (excluse vătămările corporale aduse chiriașilor ca urmare a neîntreținerii spațiilor întreținute)
– decesul unor terte persoane aflate în afara materialului rulant.

De data aceasta, chiar și componenta de protecție a terților ar putea fi diferită, pentru că se va lega direct de acțiunile angajaților, nu de compania Metrorex, în general, după cum reiese din textul anunțului.

În ceea ce privește asigurarea de sănătate a angajaților, având în vedere că unii dintre ei lucrează și în condiții speciale definite ca atare în lege, prețul ar putea fi unul substanțial. Prima va depinde de mulți factori, printre care suma asigurată sau numărul și tipul de servicii medicale incluse. Pentru un plan mai simplu, care nu include de exemplu intervenții chirurgicale sau analize complexe și nici intervenții dentare, costul unei astfel de asigurări, după cum arată specialiști din piață, variază între 1% și 3% din suma totală asigurată. Fiind o asigurare de grup, va exista probabil o limită total pentru suma asigurată, dar și o limită pe eveniment, proporția dintre cele două înfluențând la rândul ei prețul final. Dacă am merge, de exemplu, pe o medie a pieței, care presupune o sumă asigurată per angajat de până la 20.000 de euro pe an, am putea vorbi despre o sumă totală de circa 100 de milioane de euro, caz în care prețul plătit de Metrorex ar fi de cel puțin un milion de euro.

În cazul componentei de asigurare de viață, costurile vor fi cu siguranță mai mici. Asigurarea de viață simplă, adică fără componentă de acumulare sau de investiții, presupune, în general, plata unei prime de maximum 0,5% din suma asigurată, aceasta în condițiile în care există și componenta de invaliditate permanentă și accidente. Aceasta ar însemna, dacă se va merge tot pe mediile practicate în piață din perspectiva sumelor asigurate, încă maximum 500 de euro.

În total, așadar, cele trei componente de asigurare ar putea costa Metrorex cel puțin 1,6 milioane de euro, fapt care ar propulsa contractul în topul pieței din România, acolo unde asigurarea avioanelor și pasagerilor Tarom, de exemplu, care presupune plata unei prime anuale între 1,5 și 2 milioane de dolari, a fost constant cel puțin în top 5.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...