Încep lucrările la metroul din Cluj-Napoca UPDATE

Primarul orașului Cluj-Napoca Emil Boc a declarat că miercuri încep lucrările la Magistrala I de metrou din Cluj, ce ar trebui finalizate integral în 2031. Până în 2026, ar trebui finalizate primele 7 din cele 19 stații, având în vedere finanțarea prin PNRR. Prezent la evenimentul ce a marcat startul lucrărilor, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a subliniat importanța parteneriatului dintre autoritățile centrale și locale în derularea proiectelor de anvergură.
Anemona Andone - mie, 05 iun. 2024, 13:34
Încep lucrările la metroul din Cluj-Napoca UPDATE

UPDATE 15:00

metrou cluj

„Încep lucrările la prima magistrală de metrou din afara Capitalei”, anunță și ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, pe pagina proprie de Facebook.

Construcția metroului clujean este finanțată de Ministerul Transporturilor prin PNRR, dar derulată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. „Este un nou exemplu de rezultat al unui parteneriat eficient al autorităților centrale și locale în beneficiul românilor”, adaugă șeful Transporturilor.

Potrivit lui, valoarea totală proiectului este de 13,69 miliarde de lei.

Din această sumă:
• 1,48 de miliarde de lei sunt fonduri din PNRR
• 41 de milioane de lei de la bugetul Primăriei
• 10,04 miliarde de lei de la bugetul de stat

Contractul de proiectare și execuție a fost semnat anul trecut (mai 2023) cu o asociere de constructori pentru suma de 10,78 miliarde de lei (cu TVA).

Această linie de metrou va deveni complet funcțională în 2031 când se mizează pe un număr de 164.000 de călători/ zilnic, estimează Grindeanu.

Clujenii vor avea la dispoziție, din acel moment, o linie de metrou ușor în lungime de peste 21 de km și 19 stații.

Tot miercuri, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii au fost prezenţi la inaugurarea extinderii terminalului pasageri plecări al Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, printr-o investiţie în valoare de peste 366 de milioane de lei.

Știrea inițială

Primarul Emil Boc a mai prezentat și alte investiții de miliarde de euro din fonduri europene care se derulează în acea zonă a Transilvaniei.

„Sunt proiecte de multe miliarde de euro în derulare.

Hai să începem cu primul care se va termina: conectarea Clujului la autostradă. Acest proiect este vital pentru a decongestiona o bună parte din traficul de la Cluj și anul viitor în febuarie cel târziu va fi gata acest proiect (Drum Expres Turda – Tureni – n.r.).

Am început Spitalul Regional de Urgență, în 2027 va fi gata.

Am început primul tronson al Centurii Metropolitane, la sfârșitul anului viitor va fi gata.

Se lucrează la electrificarea căii ferate Cluj – Bihor, un proiect de 1,2 miliarde de euro, până în 2026, când va fi gata în PNRR.

Începem astăzi lucrările la metrou.

Astăzi am extins Aeroportul din Cluj, o altă poartă aeriană majoră a României, în privința dezvoltării ei”, a declarat primarul Emil Boc, cu ocazia semnării contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri din Autostrada Transilvania (A3).

boc metrou cluj

Încă de la jumătatea lunii mai, Emil Boc anunța că lucrările de execuție la Magistrala I de metrou din Cluj – Napoca urmau să înceapă din luna mai, cel târziu luna iunie.

Metroul de Cluj, gata în 2031?

„Suntem în faza de obținere a Autorizației de Construire și în mai, cel târziu în iunie, încep lucrările din Florești la metroul pentru Cluj – Napoca, un metrou care până în 2026 trebuie să aibă șapte stații finalizate la nivel de tunel și de armătură, de finalizat în total metrou până în 2031 conform graficului. Avem contract de finanțare semnat pe PNRR, avem contract de finanțare după PNRR cu Guvernul României semnat, avem firmă câștigătoare care a câștigat licitația, am pregătit documentele tehnice”, a explicat luna trecută Emil Boc.

Pe 25 mai 2023 a fost semnat la sediul Primăriei Cluj – Napoca contractul pentru construirea Magistralei I de metrou din „Capitala Ardealului”. În valoare de două miliarde de euro, lucrările la această linie vor fi finalizate în 2031, potrivit estimărilor primarului Cluj – Napoca, Emil Boc.

Linia 1 va avea o lungime de 21 de kilometri și 19 stații.

Primul tronson, totalizând puțin peste 9 kilometri, cu 9 stații și un depou suprateran, urma să fie finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR).

Pe 28 februarie 2023 a fost desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția de lucrări, respectiv asocierea Gulermak – Alstom Transport – Arcada Company.

Te-ar mai putea interesa și
Dedeman, deţinută de fraţii Pavăl, lansează DedeTech prin care vrea să revoluţioneze infrastructura digitală a companiei şi angajează IT-işti
Dedeman, deţinută de fraţii Pavăl, lansează DedeTech prin care vrea să revoluţioneze infrastructura digitală a companiei ...
Dedeman, lider naţional al pieței de bricolaj, companie cu capital integral românesc, deţinută indirect de fraţii Pavăl, lansează proiectul DedeTech pentru care angajează IT-işti. DedeTech......
Cornel Cărămizaru, noul director general al Coca-Cola HBC România
Cornel Cărămizaru, noul director general al Coca-Cola HBC România
Coca-Cola HBC România, liderul industriei locale de băuturi, anunță numirea lui Cornel Cărămizaru ca Director General, ...
Răzvan Predica, CEO al Affidea România și Ungaria: Până la finalul acestui an sunt planificate investiții de aproximativ 25 milioane de euro în noi clinici
Răzvan Predica, CEO al Affidea România și Ungaria: Până la finalul acestui an sunt planificate investiții de aproximativ ...
Oficialii Affidea România, unul dintre cei mai mari furnizori de investigaţii prin RMN şi CT din ţară, au bugetat investiţii ...
Şeful BVB, după cea mai recentă emisiune Fidelis: Jumătate din valoarea rundelor de finanţare de la Bursa din Bucureşti, din ultimii 6 ani, desfăşurate sub forma titlurilor de stat Fidelis
Şeful BVB, după cea mai recentă emisiune Fidelis: Jumătate din valoarea rundelor de finanţare de la Bursa din Bucureşti, ...
Jumătate din valoarea rundelor de finanţare din ultimii 6 ani, adică 7,2 miliarde de euro din cele aproximativ 14 miliarde ...