VIDEO Metroul de Drumul Taberei în cifre – GHID şi HARTĂ: Șapte kilometri, 10 stații, 96 de persoane pentru recepție

14 09. 2020
rd_71348300

„Vestea o știți. S-a semnat procesul-verbal de recepție. E un proces-verbal de recepție foarte complex, pentru că sunt implicate foarte multe instituții. La ședințele de semnare a procesului-verbal au fost 96 de reprezentanți ai tututor instituțiilor statului implicate. Au existat unele obiecții în prima fază, este adevărat, din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Toate aceste observații au fost remediate. Procesul-verbal a fost semnat. În zilele care vin, adică astăzi, mâine se vor face toate celelalte pregătiri necesare și anume: pregătirea garniturilor de tren, pregătirea sistemului POS, pregătirea tuturor procedurilor astfel încât să putem da în circulație Metroul Drumul Taberei în săptămâna care vine”, a declarat premierul Ludovic Orban duminică la Călărași.

Ce mai trebuie făcut până la deschidere

Metrorex a transmis la rândul său precizări cu privire la deschiderea circulației pe magistrala de metrou M5 Drumul Taberei, după  recepția la terminarea lucrărilor:

– sunt în desfășurare proceduri referitoare la punerea în funcție. Acestea constau în configurarea sistemelor din faza de testare în cea de exploatare pentru instalațiile de siguranța circulației și informare călători, taxare, televiziune cu circuit închis și comunicații.

– se face predarea-primirea spațiilor de la constructor la echipele Metrorex care vor asigura cu cei 900 de angajați exploatarea circulația și mentenanța în 3 schimburi pentru toate specialitățile, inclusiv serviciul comercial și cel de conducere a trenurilor.

– o altă activitate necesară  constă în predarea obiectivelor de pază pe stații și  interstații, de la firmele de paza ale constructorilor la cele care sunt sub contract cu Metrorex.

De asemenea se predau toate spațiile publice de la firmele de curățenie  ale constructorului, la cele contractate de Metrorex.

Pentru deschidere ultima activitate constă în înlocuirea trenurilor utilizate pentru probe cu cele pregătite în depou pentru circulația cu călători.

Configurarea sistemului de taxare permite accesul cu numerar  și card bancar la turnicheti. Sunt realizate operațiunile de transport valori și alimentare a casieriilor și a automatelor de vânzare AVC cu titluri de transport și numerar pentru vânzare. Totodată se realizează atât prin sistemele de alarmare la efracție cât și cu personal, protecția valorilor în fiecare stație. POS-urile sunt achiziționate de către banca care asigură suportul tehnic și sunt în  proces de configurare astfel încât să fie disponibilă și vanzarea pe lângă numerar și cu card bancar la casierie.  La automatele de vândut cartele se poate achita cu numerar . Achitarea cu card bancar urmează să se implementeze cât mai curând posibil împreună cu banca suport . Este necesar a se realiza o soluție de comunicație stabilă care presupune atat configurarea cât și instalarea unor echipamente și chei de criptare.

Semnal la telefon în subteran

„Metrorex este preocupată și de asigurarea semnalului GSM in scopul asigurării facilităților și confortului pe care acest serviciu îl oferă tuturor utilizatorilor. Astfel, în aceasta perioadă, operatorii de telefonie mobilă au finalizat instalarea rețelelor de comunicații în subteran și execută ultimele reglaje ale echipamentelor pentru acoperirea optimă privind semnalul de comunicație voce și date pentru călătorii metroului”, au mai spus reprezentanții Metrorex.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a anunțat vineri, 11 septembrie, că membrii Comisiei Centrale de Recepție la terminarea lucrărilor de la magistrala M5 și cei ai Comisiei de Punere în Funcțiune (PIF) au semnat procesele-verbale în urma cărora această magistrală de metrou poate fi dată în exploatare și, totodată, în trafic cu călători.

Proiectul Metroului din Drumul Taberei a fost pornit cu peste 9 ani în urmă, de către fostul director general al Metrorex, Gheorghe Udriște, care este artizanul majorității planurilor de extindere a metroului din Capitală din perioada post-decembristă.

Magistrala 5 de metrou, Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiţei, va avea aproape 7 kilometri lungime şi este compusă din 10 staţii de metrou şi un depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2).

Cum va circula metroul pe Magistrala 5

Trenurile de metrou vor avea două trasee diferite de la staţia Romancierilor de pe Magistrala 5, unul către staţiile Brâncuşi şi Râul Doamnei şi celălalt către capătul de la Valea Ialomiţei, construit separat de linia principală. Cu alte cuvinte, pe trenurile care vor pleca din staţia Eroilor 2 vor fi afişate ca destinaţii fie capătul de la Râul Doamnei, fie cel de la Valea Ialomiţei.

Valoarea proiectului de metrou Drumul Taberei-Eroilor este de 3,4 miliarde de lei. Prin inaugurarea acestei magistrale, Capitala va ajunge la 78 de kilometri de reţea şi la 63 de staţii de metrou.

Magistrala 5 este compusă din trei secţiuni: Eroilor – Râul Doamnei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.

VIDEO: Magistrala M5 Valea Ialomiței – Eroilor (sursa: Ștefan Roșeanu)