Exproprierile pentru Metroul de Otopeni costă acum de două ori mai puţin decât anul trecut

Oficialii de la Transporturi au actualizat lista cu exproprierile necesare construirii Magistralei 6 de metrou, 1 Mai – Otopeni. Valoarea despăgubirilor este estimată acum la 67 milioane de lei, aproape la jumătate faţă de nivelul menţionat anul trecut, de 117 milioane de lei.
Economica.net - mar, 07 mart. 2017, 13:18
Exproprierile pentru Metroul de Otopeni costă acum de două ori mai puţin decât anul trecut

Ministerul Transporturilor a publicat marţi proiectul de Hotrărâre de Guvern „privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni)”.

Acest demers are loc după ce Guvernul a aprobat anul trecut indicatorii tehnico-economici ai proiectului.

Vezi aici lista cu exproprierile de pe traseul metroului de Otopeni

Pentru realizarea Magistralei 6 de metrou este necesară exproprierea unei suprafeţe totale de 225.903 mp, din care 185.190 mp din domeniul public al statului şi 40.713 mp proprietăţi private. Anul trecut, se estima tot o suprafaţa totală de 225.903 mp, dar 167.920 mp erau din domeniul public şi 57.983 mp erau proprietăţi private.

Lista privind proprietăţile vizate de exproprieri include acum 43 de imobile faţă de 46 câte erau în lista anterioară, publicată odată cu indicatorii tehnico-economici ai proiectului, care au fost aprobaţi anul trecut de către Guvern.

Poveste încâlcită cu terenurile Romexpo

Marele absent din noua listă este Romexpo, de la care statul urma să exproprieze 14.000 mp, pentru suma totală de peste 42 milioane de lei. O posibilă explicaţie ar fi faptul că terenurile de la Romexpo nu sunt proprietate a organizatorului de târguri, deţinut de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR). Aceste terenuri au fost atribuite în 2004 Camerei de Comerţ spre folosinţă gratuită pe o perioadă de 49 ani, pe baza statutului de utilitate publică al instituţiei. Mai mult, în 2010, Guvernul a hotărât retragerea dreptului Camerei de a folosi gratuit aceste terenuri, potrivit gândul.info.

Printre proprietarii de imobile care vor fi cei mai afectaţi de exproprieri se numără Auto Rom SRL, Mega Image, McDonald’s şi Baneasa Investments.

Terenuri ale Băneasa Investments, retrocedate Universităţii de Agronomie

Reprezentanţii MT menţioneăză însă că, prin adresa Ministerului Finanţelor Publice nr. 430.749/10.2016, se semnalează faptul că terenul imobilelor aflate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică, deţinute de societatea Băneasa Investments S.A. (poziţiile 18, 21, 22, 23 şi 24 din Anexa 2), a fost retrocedat Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, ulterior fiind adus de către aceasta ca aport la capitalul social al societăţii Băneasa Investments S.A.

„În conformitate cu art.8 alin (3) din Legea 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia s-a solicitat acordul adunării generale a acţionarilor societăţii Băneasa Investments S.A. În funcţie de hotărârea acesteia, se vor aplica prevederile articolului sus-menţionat”, mai spun reprezentanţii MT.

Pentru pregătirea şi implementarea proiectului a fost semnat un acord de împrumut (martie 2010), între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), în valoare de 41,87 miliarde Yeni (circa 320 de milioane de euro). Valoarea împrumutului asigură finanţarea serviciilor de consultanţă, proiectare, supervizare lucrări şi parţial valoarea lucrărilor pentru execuţia structurii de rezistenţă (33%).

Oficialii Metrorex spuneau anul trecut că demararea etapei de execuţie a Magistralei 6 de metrou este estimată pentru anul 2017 iar finalizarea lucrărilor pentru 2021.

Magistrala 6 de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.

Valoarea totală a investiţiei este de 5,9 miliarde de lei, cu TVA inclus (circa 1,3 miliarde de euro).

Te-ar mai putea interesa și
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul la sistemul financiar internaţional" şi a reduce finanţarea efortului de......
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost suplimentat, joi, de Guvern cu 723 de milioane de lei ...
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor eligibile pentru Programul de digitalizare a administrației publice locale
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor ...
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că începând de joi va semna primele 1.000 ...
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Guvernul a aprobat memorandumul privitor la dezvoltarea unei drone româneşti în baza unei colaborări între Ministerul ...