„Metroul de la Cluj nu este un moft, este o necesitate. Este singura soluție reală dată de specialiști după ce au analizat nouă soluții alternative pentru decongestionarea traficului pe axa est – vest. Apreciez deschiderea Guvernului României care a înteles problemele Transilvaniei, probleme Clujului, și este solidar”, a declarat joi Emil Boc, prezent la semnarea celui mai mare contract de infrastructură rutieră, pentru tronsonul cu Tunelul Meseș din Autostrada Transilvania.
Întrebat despre stadiul lucrărilor la Metroul din Cluj, Boc a subliniat că acestea sunt în graficul general de implementare a proiectului.
„În decursul implementării apar probleme noi. Dealurile Transilvaniei, din nefericire, au acest specific care vizează consolidările de teren. Odată cu începerea lucrărilor pentru introducerea în subteran a cârtițelor la stația din Florești, au apărut potrivit experților, anumite probleme structurale cu un teren aflat la 50 – 100 de metri care dădea semne că începe să alunece. Este vorba de un deal.
Specialiștii au luat decizia să găsească o soluție tehnică de amplasare a 90 de piloți forați, la 25 de metri adâncime, cu diametrul de 1020 plin de beton, astfel încât atunci când intră cârtițele în subteran să nu existe nici cel mai mic risc că, Doamne ferește, un deal să poată să compromită viitorul lucrărilor la metrou și viața oamenilor. Deci, siguranța prevalează în orice lucrare de infrastructură. Nu era una prevăzută, dar este necesară. Dar, lucrările sunt în graficul general de respectare a implementării proiectului pentru metrou”, a explicat primarul din Cluj – Napoca.
În februarie 2025, primarul Cluj – Napoca Emil Boc a transmis imagini de pe șantierul metroului din Cluj, unde constructorii au fost nevoiți să realizeze lucrări suplimentare, din cauza alunecării unui deal. Mai exact, era vorba de introducerea a 96 de piloți, pentru stabilizarea versantului în zona unde ar urma să intre „cârtițele”.
În decembrie 2024, pasionații de infrastructură au postat imagini video cu piesele „cârtițelor” care fuseseră aduse în localitatea Florești, de unde vor începe lucrările de excavare pentru metroul de Cluj.
Amintim că pe 5 iunie 2024, primarul orașului din Ardeal, Emil Boc, a anunțat startul lucrărilor la prima linie de metrou din afara Capitalei.
Pe 25 mai 2023 a fost semnat contractul pentru construirea Magistralei I de metrou din „Capitala Ardealului”. În valoare de două miliarde de euro, lucrările la această linie vor fi finalizate în 2031, potrivit estimărilor lui Emil Boc.
Linia 1 de metrou va avea o lungime de 21 de kilometri și 19 stații.
Pe 28 februarie 2023 a fost desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția de lucrări, respectiv asocierea Gulermak – Alstom Transport – Arcada Company.