Metroul de Cluj: Egis, singurul ofertant la licitația pentru supervizarea lucrărilor

Primăria Cluj - Napoca a primit o singură ofertă la licitația pentru supervizarea lucrărilor de construire a Magistralei I de metrou. Oferta provine de la asocierea Egis România - Egis Rail. Amintim că cel mai mare contract din Transporturi a fost semnat luna trecută cu asocierea Gulermak - Alstom - Arcada.
Anemona Andone - lun, 12 iun. 2023, 22:08
Metroul de Cluj: Egis, singurul ofertant la licitația pentru supervizarea lucrărilor

Singura ofertă depusă la licitația de supervizare a lucrărilor urmează să fie evaluată până pe 31 octombrie 2023, conform calendarului actual din SEAP.

Valoarea estimată a contractului este de 211,57 de milioane de lei, iar durata este de 156 de luni (13 ani).

Pe 25 mai a fost semnat la sediul Primăriei Cluj – Napoca contractul pentru construirea Magistralei I de metrou din Capitala Ardealului. În valoare de peste nouă miliarde de lei, lucrările la această linie de metrou vor fi finalizate în 2031, potrivit estimărilor primarului Cluj – Napoca, Emil Boc.

Pe 28 februarie 2023 a fost desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția de lucrări la Magistrala I de metrou Cluj, respectiv asocierea Gulermak – Alstom Transport – Arcada Company.

Oferta financiară a asocierii este de 9,059 de miliarde de lei fără TVA, față de valoarea estimată de 9,064 de miliarde de lei fără TVA.

Primăriile Cluj – Napoca și Florești au publicat pe 16 martie 2022 anunțul de participare privind proiectarea și execuția de lucrări la Magistrala I de metrou Cluj.

Contractul prevede proiectare și execuție lucrări de infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații), automatizare trafic, racordare alimentare cu energie electrică aferente obiectivului de investiție Magistrala I de metrou Cluj. Durata lucrărilor este de 96 de luni (8 ani).

Proiectul Magistrala I de metrou Cluj este o linie de metrou ușor cu lungimea de 21,03 km, cu 19 stații subterane și un depou suprateran, în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90 secunde: 15.200/21.600 de pasageri / oră și sens (40 de trenuri / oră și sens).

Proiectul urmează să fie finanțat din fonduri europene nerambursabile și rambursabile precum Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) 2021 – 2027 și Programul Operațional Transporturi (POT) 2021 – 2027.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Moldovei A7: Cum se circulă pe cei 32 de kilometri de la Buzău la Râmnicu Sărat, ce vor fi dați în trafic miercuri (Video)
Autostrada Moldovei A7: Cum se circulă pe cei 32 de kilometri de la Buzău la Râmnicu Sărat, ce vor fi dați în trafic ...
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a transmis luni o simulare de traseu pe sectorul de 32 de kilometri din A7 Buzău - Râmnicu Sărat, ce urmează să fie dat în trafic......
India – Poluarea atmosferică în New Delhi, de 60 de ori peste normele OMS
India – Poluarea atmosferică în New Delhi, de 60 de ori peste normele OMS
Poluarea atmosferică a atins luni în capitala indiană New Delhi un nivel de peste 60 de ori mai mare comparativ cu pragul ...
Dileme pentru marii producători de energie europeni. BP, Shell și Equinor scad investițiile în energie verde
Dileme pentru marii producători de energie europeni. BP, Shell și Equinor scad investițiile în energie verde
În urmă cu aproape cinci ani, BP, pornea o încercare ambițioasă de a se transforma dintr-o companie petrolieră într-o ...
One United a contractat un credit de 28,5 milioane de euro pentru construcția sediului Infineon Technologies în România
One United a contractat un credit de 28,5 milioane de euro pentru construcția sediului Infineon Technologies în România
Dezvoltatorul One United a luat un credit de 28,5 milioane de euro pentru construcția sediului Infineon în România.