Metroul de Drumul Taberei bate pasul pe loc. Metrorex spune că se lucrează, dar că progresele nu au fost încă raportate oficial

Bucureştenii nu vor circula cu metroul în Drumul Taberei nici la jumătatea anului viitor, dacă lucrările pe cel mai mare şantier din Capitală continuă în ritmul foarte lent din ultimele luni şi dacă se mai amână mult semnarea contractului de automatizare a traficului. Cum explică Metrorex avansul anemic al lucrărilor în plina vară.
Anemona Andone - mar, 07 aug. 2018, 18:35
Metroul de Drumul Taberei bate pasul pe loc. Metrorex spune că se lucrează, dar că progresele nu au fost încă raportate oficial

La suprafaţă, şantierul metroului de Drumul Taberei arată mai degrabă abandonat. Iar cifrele oficiale raportate pe site-ul Magistralei 5 par să confirme acest lucru.

Din mai şi până în iulie, gradul de execuţie a crescut cu doar 0,58 puncte procentuale în cazul lucrărilor la structura de rezistenţă, până la 97,86%. De asemenea, în cazul fundaţiei căii de rulare şi a finisajelor, nu a fost raportat niciun progres.

Stadiu lucrări iulie 2018                                     Stadiu lucrări mai 2018

O altă dovadă a întârzierii lucrărilor ar fi că nici până acum nu au fost mutate şinele tramvaiului 41, pentru lucrări la staţia de metrou Parc Drumul Taberei. Traseul celui mai folosit mijloc de transport de suprafaţă din Bucureşti urma să fie deviat în zona Pieţei Moghioroş pentru 16 luni, începând din aprilie 2018, conform unor declaraţii anterioare ale oficialilor Metrorex.

Contactaţi de către ECONOMICA.NET reprezentanţii Metrorex au explicat că datele privind stadiul lucrărilor sunt corecte, dar că nu includ şi lucrările finalizate care se decontează o data la trei luni. 

„Specificul lucrărilor de structură nu permite evidențierea unui progres semnificativ la acest moment, aceste lucrări fiind în mare parte finalizate. În ceea ce privește lucrările la calea de rulare, șina a III-a, finisaje și sisteme de instalații, menționăm că la acestea decontarea se face o dată la trei luni, în consecință, progresul rezultat va fi reflectat de raportarea aferentă perioadei următoare”, explică reprezentanţii Metrorex pentru Economica.net.

De asemenea, ei precizează că la lucrările curente nu există restanțe de plată, dar că există, într-adevăr, o serie de revendicări și dosare aflate pe rol în instanță, între Metrorex firmele ce execută lucrări pe Magistrala 5.

Reamintim că din cauza pierderii unor litigii cu Asocierea Astaldi – FCC Construccion, Delta A.C.M. 93 – AB Construct, Metrorex va împrumuta 188,353 milioane lei, pe 10 ani, de la Ministerul Finanţelor pentru acoperirea obligaţiilor de plată, potrivit unui proiect iniţiat de către Ministerul Transporturilor.

Din amânare în amânare, din contestaţie în contestaţie

„În trei ani aici va fi staţia ta de metrou” – aşa suna în 2011 promisiunea autorităţilor pentru locuitorii din Drumul Taberei. După amânări repetate, cel mai recent termen anunţat de oficialii Metrorex pentru inaugurarea liniei de metrou este primul semestru din 2019. Economica.net a relatat încă de la începutul anului că deschiderea circulaţiei depinde şi de semnarea contractului de siguranţă şi automatizare a traficului, lucrări care durează minim nouă luni.

Pentru acest contract se bat însă şi acum în instanţă doi giganţi internaţionali: Alstom şi Siemens. Descalificată în faza de evaluare tehnică, Siemens a depus în decembrie 2017 contestaţie pentru a reintra în cursa împotriva Alstom. Între timp, Metrorex a declarat câştigătoare oferta Alstom pe 5 aprilie.

Pe 30 aprilie, înainte ca Tribunalul Bucureşti să se pronunţe asupra primei contestaţii, Siemens a mai depus încă o plângere, în care contestă câştigarea licitaţiei de către Alstom.

Pe 4 mai, Tribunalul Bucureşti a respins prima plângere a Siemens. Compania a formulat însă recurs împotriva acestei decizii. Până la soluţionarea recursului în dosarul primei plângeri, a fost suspendată judecata şi în dosarul celei de-a doua plângeri.

Iar şefii Metrorex spun că nu vor semna niciun contract, până nu se soluţionează şi cea de-a doua plângere:

 „Referitor la procedura de achiziţie „Sistemul de siguranţă şi automatizare a traficului inclusiv echipamentul de siguranţă îmbarcat pe tren şi sistemul de informare dinamicã (inclusiv sonorizare) – Magistrala 5. Drumul Taberei – Pantelimon. Secţiunea Râul Doamnei-Eroilor (PS Opera), inclusiv Staţia şi Depoul Valea Ialomiţei”, având în vedere că pe rolul Tribunalului Municipiului Bucureşti se află o Contestaţie formulată de SIEMENS S.R.L. împotriva comunicării Metrorex privind rezultatul procedurii, iar până în prezent, nu există o Hotărâre a instanţei privind soluţionarea acestei contestaţii, Metrorex aplică prevederile art. 49 alin.(6) din Legea nr.101/2016 respectiv : „(6) Autoritatea contractantă are dreptul de a încheia contractul numai după comunicarea hotărârii instanţei privind soluţionarea contestaţiei şi, în orice caz, numai după expirarea termenului legal de aşteptare prevăzut la art. 59 alin. (1)”.

Devizul proiectului Magistralei 5 este de 3,2 miliarde de lei, investiţia fiind, practic, de 2,65 miliarde de lei din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Sectorial – Transport 2007- 2013 şi Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Metrorex a selectat, la finele lunii februarie 2011, consorţiul format din Astaldi (Italia), FCC (Spania), Delta ACM şi AB Construct (România) pentru a realiza tronsonul Eroilor – Drumul Taberei.

Magistrala 5, tronsonul 1 (Eroilor – Drumul Taberei), va avea aproape 7 km lungime, 10 stații şi depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor).

Peste 64.000 de bucureşteni ar urma să beneficieze de noua secţiune, care vor călători între cele două puncte ale oraşului în mai puţin de un sfert de oră.

Magistrala 5 are trei secţiuni: Eroilor – Drumul Taberei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...