Metroul de Drumul Taberei: contestaţia Siemens la licitaţia pentru automatizarea traficului, respinsă a doua oară de Tribunalul Bucureşti

Tribunalul Bucureşti a respins a doua oară contestaţia Siemens la licitaţia pentru automatizarea traficului pe noua magistrală de metrou, câştigată de către rivalii de la Alstom. Cu toate acestea, telenovela cu Metroul de Drumul Taberei ar putea continua, pentru că firma pierzătoare are dreptul să formuleze recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
Anemona Andone - mie, 22 aug. 2018, 18:41
Metroul de Drumul Taberei: contestaţia Siemens la licitaţia pentru automatizarea traficului, respinsă a doua oară de Tribunalul Bucureşti

Tribunalul Bucureşti a respins şi pe 20 august solicitarea Siemens de a reintra în cursa pentru contractul de automatizare a traficului pe Magistrala 5 de metrou, conform informaţiilor de pe portal.just.ro.

Instanţa a respins cererea subsidiarei gigantului german şi pe 4 mai, însă aceasta a formulat ulterior recurs. Şi decizia din 20 de august poate fi atacată însă la Curtea de Apel Bucureşti.

Siemens a depus pe 19 decembrie 2017  plângerea la Tribunalul Bucureşti împotriva deciziei prin care Metrorex i-a descalificat oferta în etapa evaluării tehnice.

Pe 5 aprilie 2018, Metrorex a declarat câştigătoare oferta Alstom în cadrul licitaţiei pentru furnizarea sistemului de siguranţă şi automatizare a traficului pe secţiunea Eroilor – Râul Doamnei a Magistralei 5. Contractul va putea fi semnat însă abia după soluţionarea contestaţiilor.

Pe 30 aprilie 2018, firma Siemens a contestat acest rezultat la Tribunalul Bucureşti. În cadrul acestei de-a doua contestaţii, instanţa a suspendat procesul până la soluţionarea primei contestaţii.

Metrorex a lansat pe 30 mai anul trecut licitaţia pentru „Sistemul de siguranta si automatizare a traficului inclusiv echipamentul de siguranta îmbarcat pe tren si sistemul de informare dinamica (inclusiv sonorizare) – Magistrala 5. Drumul Taberei – Pantelimon. Sectiunea Râul Doamnei-Eroilor (PS Opera), inclusiv Statia si Depoul Valea Ialomitei”.

În cursa pentru contractul de 121 milioane de lei pentru automatizarea traficului pe secţiunea din Drumul Taberei a Magistralei 5 au intrat doi giganţi internaţionali: Siemens şi Alstom. Oferta Siemens a fost însă descalificată în faza de evaluare tehnică.

După amânări repetate, cel mai recent termen anunţat de oficialii Metrorex pentru inaugurarea liniei de metrou este primul semestru din 2019. Economica.net a relatat încă de la începutul anului că deschiderea circulaţiei depinde şi de semnarea contractului de siguranţă şi automatizare a traficului, lucrări care durează minim nouă luni.

Astfel, din cauza amânării semnării contractului pentru automatizarea traficului, bucureştenii nu vor circula cu metroul în Drumul Taberei nici la jumătatea anului viitor.

Devizul proiectului Magistralei 5 este de 3,2 miliarde de lei, investiţia fiind, practic, de 2,65 miliarde de lei din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Sectorial – Transport 2007- 2013 şi Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Metrorex a selectat, la finele lunii februarie 2011, consorţiul format din Astaldi (Italia), FCC (Spania), Delta ACM şi AB Construct (România) pentru a realiza tronsonul Eroilor – Drumul Taberei.

Magistrala 5, tronsonul 1 (Eroilor – Drumul Taberei), va avea aproape 7 km lungime, 10 stații şi depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor).

Peste 64.000 de bucureşteni ar urma să beneficieze de noua secţiune, care vor călători între cele două puncte ale oraşului în mai puţin de un sfert de oră.

Magistrala 5 are trei secţiuni: Eroilor – Drumul Taberei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...