Siemens SRL a depus pe 19 decembrie contestaţie la Tribunalul Bucureşti, după ce Metrorex a descalificat oferta sa pentru automatizarea traficului pe noua linie de metrou din Drumul Taberei.
Primul termen în dosar a fost stabilit tocmai pentru 26 martie 2018, conform informaţiilor de pe portalul instanţelor de judecată.
Dacă acea contestaţie ar fi fost depusă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, ar fost soluţionată însă până acum.
„Consiliul soluţionează pe fond contestaţia în termen de 20 de zile de la data primirii dosarului achiziţiei publice, al achiziţiei sectoriale sau al concesiunii, respectiv în termen de 10 zile în situaţia incidenţei unei excepţii care împiedică analiza pe fond a contestaţiei”; „în cazuri temeinic justificate, termenul de soluţionare a contestaţiei poate fi prelungit cu 10 zile, prelungirea fiind comunicată autorităţii contractante”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Silviu Cristian Popa, preşedintele CNSC.
Mai mult, surse din cadrul Metrorex critică demersul Siemens de a se adresa Tribunalului Bucureşti şi nu CNSC, acuzând firma că întârzie în mod intenţionat licitaţia.
În replică, reprezentanţii Siemens spun că nu folosesc abuziv legislaţia.
„Compania Siemens SRL respectă legislația în vigoare din România, acest lucru aplicându-se inclusiv în domeniul achizițiilor publice. Orice contestație depusă de Siemens SRL are la bază un temei legal, compania nefolosind abuziv pârghiile puse la dispoziție de legislație”, au spus pentru Economica.net reprezentanţii Siemens România.
Metrorex a lansată pe 30 mai anul trecut licitaţia pentru „Sistemul de siguranta si automatizare a traficului inclusiv echipamentul de siguranta îmbarcat pe tren si sistemul de informare dinamica (inclusiv sonorizare) – Magistrala 5. Drumul Taberei – Pantelimon. Sectiunea Râul Doamnei-Eroilor (PS Opera), inclusiv Statia si Depoul Valea Ialomitei”.
În cursa pentru contractul de 121 milioane de lei pentru automatizarea traficului pe secţiunea din Drumul Taberei a Magistralei 5 au intrat doi giganţi internaţionali: Siemens şi Alstom. Oferta Siemens a fost însă descalificată în faza de evaluare tehnică. Data limită de evaluare a singurei oferte care a mai rămas în cursă este 30 aprilie 2018, conform datelor actualizate din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).
Devizul proiectului Magistralei 5 este de 3,2 miliarde de lei, investiţia fiind, practic, de 2,65 miliarde de lei din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Sectorial – Transport 2007- 2013 şi Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.
Metrorex a selectat, la finele lunii februarie 2011, consorţiul format din Astaldi (Italia), FCC (Spania), Delta ACM şi AB Construct (România) pentru a realiza tronsonul Eroilor – Drumul Taberei.
Magistrala 5, tronsonul 1 (Eroilor – Drumul Taberei), va avea aproape 7 km lungime, 10 stații şi depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor).
Peste 64.000 de bucureşteni ar urma să beneficieze de noua secţiune, care vor călători între cele două puncte ale oraşului în mai puţin de un sfert de oră.
Magistrala 5 are trei secţiuni: Eroilor – Drumul Taberei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon. Construcţia Secţiunii 1 a Magistralei 5 a fost demarată în 2011 şi încă nu este finalizată.