Metroul de Drumul Taberei a fost inaugurat. Accesul va fi gratuit marţi

Economica.net
15 09. 2020
m5_98160000

Accesul pe magistrala de metrou M5 va fi liber în cursul zilei de marţi, până la ora 23:00, în acest fel fiind marcată începerea Săptămânii Mobilităţii la nivel european, a anunţat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, la inaugurarea oficială a magistralei, secţiunea Râul Doamnei – Eroilor.

„Daţi-mi voie să le mulţumesc bucureştenilor din această parte a Bucureştiului pentru răbdarea lor, ţinând cont de anii de întârziere în raport cu termenul de finalizare asumat prin contractele de execuţie. Sunt bucuros să-i anunţ pe toţi cei care şi-au propus să folosească magistrala M5 că Metrorex a decis ca azi, până la ora 23:00, accesul pe această magistrală să fie liber, marcând astfel începerea Săptămânii Mobilităţii la nivel european”, a declarat Bode.

Acesta a subliniat că punerea în funcţiune a magistralei 5 de metrou, Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei, pentru publicul călător reprezintă un moment istoric şi cea mai mare realizare a companiei Metrorex.

„Asistăm azi la un moment istoric pentru tot ceea ce înseamnă transportul public de călători în Bucureşti, pentru tot ceea ce înseamnă transportul public cu metroul în Capitala României. Punerea în funcţiune cu călători a magistralei M5 Drumul Taberei, cu cele 10 staţii, un depou, respectiv cei 7 kilometri de linie dublă, toate fiind proiectate şi construite de la zero, reprezintă de departe cea mai importantă realizare a companiei Metrorex în toţi cei 41 de ani de activitate. Începând de azi bucureştenii şi nu numai vor beneficia de una dintre cele mai spectaculoase magistrale de metrou atât din punct de vedere arhitectural cât şi din punct de vedere al tehnologiei de ultimă generaţie utilizate”, a precizat ministrul Transporturilor.

Lucian Bode a adăugat că magistrala M5 va mai „câştiga” încă şase staţii, care se vor întinde pe 5,4 kilometri, pe secţiunea Eroilor-Universitate-Piaţa Iancului, proiect aflat în procedură de licitaţie a serviciilor de proiectare.

De asemenea, şeful de la Transporturi a dat asigurări că anul viitor „va intra în linie dreaptă” proiectul magistralei de metrou M6, Gara de Nord – Aeroport Henri Coandă.

„În ceea ce priveşte un alt proiect important pentru Metrorex, mult-aşteptat, mă refer aici la magistrala M6, legătura reţelei de metrou cu aeroportul Otopeni, cu cele două loturi între staţia 1 Mai, respectiv staţia Tokyo, între staţia Tokyo şi Aeroportul Otopeni, 12 staţii, 14,2 kilometri, acesta va intra în linie dreaptă anul viitor, când vom semna contractul de proiectare şi execuţie. Aşadar, pentru Guvernul României, dezvoltarea infrastructurii de transport public cu metroul a fost şi rămâne o prioritate”, a afirmat Bode.

Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv staţia şi depoul Valea Ialomiţei, este finanţată din fonduri externe nerambursabile în cadrul POS-T 2007 – 2013, Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 (85%) şi de la bugetul de stat (15%).

Lucrările la acest proiect de investiţii au început în noiembrie 2011, iar valoarea proiectului, aprobat prin H.G. nr. 374/2019 este de circa 3,2 miliarde lei. Valoarea eligibilă a proiectului este de circa 2,3 miliarde lei, din care contribuţia Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune (în cuantum de 85% din valoarea eligibilă a proiectului) este de aproximativ 2 miliarde lei, conform Metrorex.

Traseul Magistralei 5 de metrou – Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor oferă o cale de transport de mare capacitate şi un mijloc de legătură între zona de sud-vest a Bucureştiului (Cartierul Drumul Taberei) şi centrul oraşului, pe o lungime de circa 7 km (10 staţii de metrou).

Reprezentanţii Metrorex subliniază că trenurile vor circula cu o viteză maximă de 80km/h, „la un interval optim de urmărire între trenuri”, pe secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei. În faza finală, trenurile vor putea circula la un interval de succedare de 2 minute.

Metroul de Drumul Taberei: Cât va trebui să așteptați trenul pe peron 

Metrorex a publicat programul trenurilor de metrou de pe Magistrala 5, secțiunea Eroilor 2 – Romancierilor –  Râul Doamnei – Valea Ialomiței. Începând de marți, 15 septembrie, de la ora 12.00 vor circula trenuri cu călători pe cea mai nouă linie de metrou din București, potrivit ministrului Transporturilor, Lucian Bode.

Astfel, între stațiile Eroilor 2 și Romancierilor, trenurile vor circula la un interval de 9 minute între orele 05.00-06.00, 10.00-13.00, 20.00-22.00, de 10 minute între 22.00-23.30 și de 6 minute la orele de vârf, între 06.00-10.00 și 13.00 – 20.00.

Între Romancierilor și cele două capete spre care se bifurcă traseul, respectiv Râul Doamnei și Valea Ialomiței, intervalul de circulație se dublează, conform programului afișat mai jos

Magistrala 5 de metrou, Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiţei, are aproape șapte kilometri lungime şi este compusă din 10 staţii de metrou şi un depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2).

Cum va circula metroul pe Magistrala 5

Trenurile de metrou vor avea două trasee diferite de la staţia Romancielor de pe Magistrala 5, unul către staţiile Brâncuşi şi Râul Doamnei şi celălalt către capătul de la Valea Ialomiţei, construit separat de linia principală. Cu alte cuvinte, pe trenurile care vor pleca din staţia Eroilor 2 vor fi afişate ca destinaţii fie capătul de la Râul Doamnei, fie cel de la Valea Ialomiţei.

Proiectul Metroului din Drumul Taberei a fost pornit cu peste 9 ani în urmă, de către fostul director general al Metrorex Gheorghe Udriște, care este artizanul majorității planurilor de extindere a metroului din Capitală din perioada post-decembristă.

Valoarea proiectului de metrou Drumul Taberei-Eroilor este de 3,4 miliarde de lei. Prin inaugurarea acestei magistrale, Capitala va ajunge la 78 de kilometri de reţea şi la 63 de staţii de metrou.

Magistrala 5 este compusă din trei secţiuni: Eroilor – Râul Doamnei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.

VIDEO: Magistrala M5 Valea Ialomiței – Eroilor (sursa: Ștefan Roșeanu)