Metroul de Drumul Taberei, în două viteze: încet şi pe loc. Lucrările au progres 0% în ultima lună – Raport

26 09. 2018
metrou_98910600

Dacă în perioada de vară au fost totuşi raportate mici progrese la metroul de Drumul Taberei, odată cu venirea toamnei pare că lucrările au fost de-a dreptul abandonate.

Potrivit datelor oficiale de pe site-ul dedicat Magistralei 5 de metrou, pe 21 septembrie stadiul fizic al lucrărilor era acelaşi cu cel raportat pe 27 august.

La data de 27 august 2018, stadiul fizic al lucrărilor era următorul:
– Structura de rezistenta 97,86 %.
– Fundație cale de rulare 86,30 %.
– Finisaje 58,91 %

La data de 21 septembrie 2018, stadiul fizic al lucrărilor era următorul:
– Structura de rezistenta 97,86 %.
– Fundație cale de rulare 86,30 %.
– Finisaje 58,91 %

Blocajul de pe şantier are loc în contextul în care Metrorex îi datorează constructorului italian Astaldi 452 de milioane de lei, în urma litigiilor privind contracte de lucrări pentru Magistrala 5 şi Magistrala 4.

În ciuda disputelor financiare dintre Metrorex şi constructor, ministrul Transporturilor Lucian Şova a declarat luna aceasta într-un interviu că îşi menţine termenul privind darea în folosinţă a metroului din Drumul Taberei: martie 2019. Asta deşi nu a fost semnat contractul pentru semnalizarea traficului, lucrări ce durează minim nouă luni.

„Se fac eforturi la nivelul Metrorex de a fi identificate resurse financiare – că nu poate fi vorba de susţinere de la bugetul de stat, în contul acestei despăgubiri. Metrorex se află în discuţie cu băncile în vederea obţinerii unui împrumut cu are să plătească această despăgubire”, a afirmat ministrul Transporturilor.

Metrorex negociază cu CEC Bank şi cu două bănci comerciale în acest sens.

„Estimăm că în prima decadă a lui octombrie vom ajunge la o înţelegere, astfel încât să plătească Metrorex suma hotărâtă de instanţă. Pe de altă parte, Corpurile de control al ministerului şi al Guvernului fac investigaţii pentru a identifica responsabilităţile legale administrative şi persoanele care se fac responsabile de generarea acestei revendicări. Pentru că eu nu cred că această revendicare dată de atâtea instanţe a fost generată de motive neimputabile cuiva, vreo forţă majoră. Şi voi face eforturi să descoperim persoanele, le vom prezenta şi public şi vom lua şi măsuri în consecinţă, transmiţând concluziile şi către alte organe ale statului care trebuie să îşi exercite activităţile în această problemă”, a punctat ministrul.

Într-un alt document MT se estimează de asemenea că metroul de Drumul Taberei ar putea fi gata anul viitor, după şapte ani de lucrări. Secţiunea 2 Eroilor – Universitate – Piaţa Iancului ar putea fi realizată în cinci ani, respectiv până în 2025, iar Secţiunea 3 Piaţa Iancului – Pantelimon va fi realizată în alţi şapte ani şi va fi dată în folosinţă în 2032.

Metrorex a selectat, la finele lunii februarie 2011, consorţiul format din Astaldi (Italia), FCC (Spania), Delta ACM şi AB Construct (România) pentru a realiza tronsonul Eroilor – Drumul Taberei.

Magistrala 5, tronsonul 1 (Eroilor – Drumul Taberei), va avea aproape 7 km lungime, 10 stații şi depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor).

Peste 64.000 de bucureşteni ar urma să beneficieze de noua secţiune, care vor călători între cele două puncte ale oraşului în mai puţin de un sfert de oră.

Magistrala 5 are trei secţiuni: Eroilor – Drumul Taberei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon. Valoarea totală a investiţiei în Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon este estimată la 9,16 miliarde de lei, aceasta urmând să fie gata în întregime în 2032.