Lucrările la primul tronson al Magistralei 5 sunt în grafic, a dat asigurări joi Marin Aldea, directorul general al Metrorex, cu ocazia unui eveniment organizat de companie.
„Filofteia a ajuns sâmbătă la Operă”, au adăugat reprezentanţi ai proiectantului Magistralei 5, prezenţi la evenimentul Metrorex.
Ei estimează că cealaltă „cârtiţă” (TBM – Tunnel Boring Machine), Sfânta Varvara, îşi va încheia misiunea peste două luni. Ultimul tunel care a mai rămas de săpat, lung de circa 300 de metri, subtraversează Magistrala 1 şi Dâmboviţa. Săpăturile efective vor dura aproximativ o lună şi jumătate, însă pentru acestea este nevoie de încă trei săptămâni pentru lucrări de pregătire, explică reprezentanţii proiectantului.
Între timp, la metroul de Drumul Taberei se derulează şi alte lucrări, potrivit participanţilor la evenimentul de joi, unde Metrorex a anunţat finalizarea lucrărilor de modernizare a instalaţiilor de ventilaţie pe tronsonul Petrache Poenaru – Timpuri Noi.
Nicolae Ivan, manager de proiect în cadrul UTI, spune că până în prezent au fost aduse 24 de ventilatoare pentru a fi montate în noile staţii ale Magistralei 5. Dumitru Litră, inginer de proiectare la Metroul SA, menţionează că spre deosebire de staţiile mai vechi, unde prizele de ventilaţie sunt la nivelul solului, la Magistrala 5 acestea se află la doi metri înălţime.
Reprezentanţi ai constructorilor metroului de Drumul Taberei au explicat lună trecută pentru ECONOMICA.NET că vor monta şinele începând de la staţia Eroilor, după ce vor fi scoase mai întâi din tuneluri TBM-urile, benzile transportoare şi ţevile pentru fluide.
Tronsonul 1 Drumul Taberei – Eroilor al Magistralei 5 va avea un depou şi zece staţii de metrou: Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Drumul Taberei 34, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor.
Obiectivul principal al proiectului este acela de a facilita legătura intre vestul și centrul oraşului, prin intermediul unei linii de transport cu metroul ce va avea o lungime construită de 6,87 km.
Valoarea totală a proiectului este de circa 3,12 miliarde de lei cu TVA. Proiectul este cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Linia de metrou ar urma să fie operaţională peste un an.
Structura staţiilor şi tunelurile de pe secţiunea Râul Doamnei – Eroilor din Magistrala 5 sunt realizate de către Asocierea Astaldi (Italia) – FCC Construccion (Spania) – Delta ACM (Romania) – AB Construct (România). De montarea instalaţiilor, a căii de rulare, precum şi finisajul staţiilor se ocupă tot firmele Astaldi şi FCC Construccion, în asociere cu UTI Grup şi Activ Group Management.