Metroul de Aeroport: Guvernul Cioloş îl plimbă. România pierde zilnic bani dintr-un credit dat de japonezi pentru construcţie

Proiectul Magistralei 6 se află pe "circuitul de aprobare în Guvern" de mai bine de trei luni. Între timp, România pierde zilnic bani din cauză că nu utilizează un împrumut acordat de Japonia pentru construirea metroului către Aeroportul Otopeni.
Economica.net - mar, 20 sept. 2016, 21:00
Metroul de Aeroport: Guvernul Cioloş îl plimbă. România pierde zilnic bani dintr-un credit dat de japonezi pentru construcţie

„Proiectul de Hotărâre de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici (pentru Magistrala 6 – n.r.) este revizuit, în conformitate cu solicitările Ministerului Transporturilor, și se află pe circuitul de aprobare”, a declarat săptămâna aceasta pentru ECONOMICA.NET Marin Aldea, directorul general al Metrorex.

Problema este că şi în urmă cu trei luni, proiectul se afla tot pe circuitul de aprobare în Guvern, după cum reiese dintr-un comunicat al Metrorex din 17 iunie.

„Proiectul este inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti-Ilfov ( PMUD) 2016-2030, în acest moment documentaţia proiectului aflându-se pe circuitul procedurii de aprobare prin Hotărâre de Guvern”, se meţiona în comunicatul Metrorex de la acea dată.

Faptul că proiectul se află de câteva luni pe circuitul de aprobare în Guvern rezultă şi din declaraţiile fostului ministru al Transporturilor, Dan Costescu.

La bilanţul activităţii sale de la începutul lunii iulie, Costescu spunea că proiectul era pregătit spre a fi adoptat în Guvern, fiind finalizate documentele necesare aprobării prin Hotărâre de Guvern a indicatorilor tehnico – economici.

„PREMIERĂ: Magistrala 6 – Proiectul a fost demarat după 5 ani de blocaj şi neutilizare a creditului JICA (Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională- n.r.). În condiţiile deschiderii la timp a creditelor de angajament de către Ministerul Finanţelor Publice, în decembrie vor fi lansate licitaţiile”, declara Dan M. Costescu.

Aprobarea prin Hotărâre de Guvern a indicatorilor tehnico – economici este prima etapă din calendarul Metrorex pentru acest an în vederea implementării proiectului Magistralei 6.

Celelalte trei etape din calendar sunt: aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti – Ilfov, demararea şi depunerea aplicaţiei pentru finanţarea din fonduri externe nerambursabile şi demararea acţiunilor specifice etapei de licitaţie pentru lucrările de structură.

În privinţa Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că acesta va fi supus aprobării în şedinţa Consiliului General al Capitalei de săptămâna aceasta.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) își propune să realizeze, în perioada 2016-2030, un sistem de transport eficient, integrat, durabil si sigur, care să promoveze dezvoltarea economică, socială și teritorială și să asigure o bună calitate a vieții. Este un plan cu investiții de 7 miliarde de euro, dintre care 3,5 miliarde de euro vor fi investiți în extinderea şi modernizarea metroului (bani proveniți în principal de la bugetul de stat și din fonduri europene), iar restul pentru proiectele dezvoltate de autoritățile locale pentru transportul public de suprafață, managementul traficului, infrastructura de biciclete, etc.

De altfel, PMUD este o condiţionalitate pentru accesarea de fonduri europene în perioada 2014-2020, prin Programul Operational Regional şi Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Faptul că PMUD nu a fost încă aprobat poate explica de ce demersurile de obţinere a finanţării europene pentru Magistrala 6 sunt în acelaşi stadiu anunţat de fostul ministru cu peste două luni în urmă.

„În vederea asigurării bugetului necesar continuării proiectului, SC Metrorex SA a identificat posibilitatea ca acesta să fie finanțat din fonduri europene nerambursabile, iar, în această perioadă se fac demersurile necesare pentru întocmirea aplicației de finanțare în cadrul POIM 2014 – 2020″, a spus şeful Metorex cu privire la stadiul actual al proiectului.

Cu peste două luni în urmă, fostul ministru de la Transporturi spunea că „a fost demarată acţiunea de întocmire a aplicaţiei privind cofinanţarea proiectului din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare”.

Pierderi de 1.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere

Cea mai mare problemă din faptul că se întârzie cu acest proiect este că România trebuie să plătească penalităţi pentru că nu utilizează creditul acordat japonezi, în vederea construirii liniei de metrou spre Otopeni.

Gheorghe Udrişte, fost director general al Metrorex, a spus pentru ECONOMICA.NET că aceste penalităţi se ridică la circa 400.000 de euro pe an. Fostul ministru al Transporturilor, Dan Costescu, estima aceste penalităţi la 300.000 de euro pe an. În medie, România plăteşte circa 1.000 de euro pentru fiecare zi în care nu se construieşte această linie de metrou.

Oficialii Metrorex au precizat că Ministerul Finanţelor Publice se ocupă de administrarea împrumutului.

„În conformitate cu Legea nr.228/2010, SC Metrorex SA, în calitate de Agenție de implementare, are alocat anual de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, sumele necesare implementării proiectului Magistrala 6: Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă, administrarea Acordului de Împrumut revine Ministerului Finanțelor Publice”, au menţionat reprezentanţii Metrorex.

Ei spuneau în această vară că demararea etapei de execuţie a Magistralei 6 de metrou este estimată pentru anul 2017.

Magistrala 6 de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.

Valoarea totală a investiţiei este de 5,9 miliarde de lei, cu TVA inclus (circa 1,3 miliarde de euro).

Pentru pregătirea şi implementarea proiectului a fost semnat un acord de împrumut (martie 2010), între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), în valoare de 41,87 miliarde Yeni (circa 320 de milioane de euro). Valoarea împrumutului asigură finanţarea serviciilor de consultanţă, proiectare, supervizare lucrări şi parţial valoarea lucrărilor pentru execuţia structurii de rezistenţă (33%).

Suntem deja la finele lunii septembrie şi încă nu a fost îndeplinită nicio etapă din calendarul elaborat de Metrorex privind acţiunile pentru anul 2016 pentru linia de metrou spre Otopeni. În aceste condiţii, rămâne de văzut dacă vor mai fi demarate lucrările de construcţie în 2017.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...