Metroul de Otopeni: Au ajuns în România cârtițele care vor săpa secțiunea 1 Mai – Tokyo FOTO UPDATE

14 09. 2023
m6 cartita2

UPDATE

Primul TBM (Tunnel Boring Machine), utilajul destinat să excaveze tunelurile lotului 1 al Magistralei 6 de metrou (1 Mai – Otopeni), a sosit în România, a informat și Metrorex.

Utilajul de dimensiuni agabaritice, care va croi drumul subteran pentru Lotul 1.1 al noii magistrale de metrou, între stațiile 1 Mai și Tokyo, a fost transportat din Turcia în România, pe mare.

TBM-ul care a ajuns în portul românesc la începutul lunii este primul dintre cele două utilaje care vor fi folosite de Asocierea ALSIM ALARKO-MAKYOL, antreprenorul care realizează proiectarea și execuția lucrărilor de structură de rezistență pentru Lotul 1.1: 1 MAI – TOKYO, al Magistralei 6.

Scutul conține 28 de repere, însumând o greutate totală de 726 tone. Utilajul are un diametru de 6,57 metri.
Sosirea scutului marchează, astfel un pas important în pregătirea demarării lucrărilor de construire pentru primul Lot al Magistralei 6 (1 Mai – Otopeni) linia care va asigura legătura rețelei de metrou a Municipiului București cu Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni.

Știrea inițială

„Primele imagini cu utilajele TBM de forat Alsim Alarko – Makyol. Cârtițele au ajuns la Constanța și vin la București pe trailer. Utilajele (2 trenuri TBM) vor fi montate și introduse în galerie pe la Băneasa (Ikea) și ies pe la Expoziției. Probabil din primăvară încep efectiv lucrările”, scrie Alexandru Lancuzov, reporter Radio România Actualități, pe pagina proprie de Facebook.

Contactați de către ECONOMICA.NET, reprezentanții Metrorex au confirmat că este vorba de imagini cu TBM la sosirea în România.

Lucrările la prima secțiune a Magistralei 6 de metrou, care ar fi trebuit să înceapă deja în această vară, sunt întârziate din cauză că trebuie achitat un avans constructorului, care nu este prevăzut însă în buget și trebuie așteptată rectificarea bugetară, a explicat în august ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

Lucrările pregătitoare pentru construirea secțiunii 1 Mai – Tokyo/Băneasa a Magistralei 6 erau estimate să înceapă în al doilea trimestru al anului 2023, spuneau pentru ECONOMICA.NET reprezentanții Metrorex la începutul anului.

Amintim că pe 8 martie 2022, Metrorex a semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de structură pentru primul lot (1 Mai – Tokyo) al Magistralei 6, care va avea o lungime de 6,6 km și va cuprinde șase noi stații, a anunțat atunci ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Contractul a fost câștigat de asocierea Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.s. – MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S.

Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor. Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.

FOTO: Facebook Alex Lancuzov