Metroul de Otopeni: constructorii Astaldi, Strabag, Aktor, Alsim Alarko, FCC şi companii chineze se luptă pentru secţiunea 1 Mai – Tokyo

01 07. 2019
lansare_tbm_16917900

Constructorii care şi-au depus candidatura până la termenul limită de marţi, 25 iunie, sunt:

1. AKTOR SOCIETATE TEHNICA ANONIMA – ACTIV GROUP MANAGEMENT – OMIKRON KAPPA CONSULTING S.A.

2. Asocierea STRABAG SRL – OZGUN INSAAT TAAHHUT SANAYI VE TICARET LTD. STI.

3. Asocierea Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.S. – MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S.

4. Asocierea KALYON – SINOHYDRO

5. Asociere ACCIONA CONSTRUCCION S.A. – Impresa Pizzarotti & C SpA Italia S.p.A.

6. Asocierea Astaldi S.p.A. – Salini Impregilo S.p.A.

7. Asocierea China Tiesiju Civil Engineering Co. LTD, Institutul de Cercetări în Transporturi INCERTRANS S.A., Studio Corona SRL Civil Engineering

8. Asocierea China Communications Construction Company & 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata S.p.A.

9. Asocierea Esta Construction LLC – Dogus Insaat ve Ticaret A.S.

10. Asocierea FCC – Gulermak J.V.

După etapa de evaluare a candidaturilor, va urma depunerea efectivă a ofertelor şi evaluarea acestora.

Metrorex a publicat pe 15 martie anunţul de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia structurii de rezistenţă a secţiunii 1 Mai – Tokyo a Magistralei 6 de metrou. Valoarea contractului este estimată la 1,27 miliarde de lei iar durata acestuia va fi de patru ani.

Contractul pentru secţiunea 1 Mai – Tokyo include lucrări de proiectare şi execuţie staţii şi tuneluri: Galerie la staţia 1 Mai existentă, Pajura, Expoziţiei, Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, stația şi galeria Tokyo şi Tunel 1 Mai – Tokyo.

Criteriul de atribuire va fi cel mai bun raport calitate – preţ, cea mai importantă componentă fiind cea tehnică, cu o pondere de 60%, iar cea financiară va avea o pondere de 40%.

Metrorex preconiza că la licitaţie se vor înscrie cinci – şase candidaţi. „În cazul în care numărul candidaţilor selectaţi este mai mic de cinci, Metrorex are dreptul:

– fie de a anula procedura de licitaţie restrânsă;
– fie de a continua procedura de licitaţie restrânsă numai cu acei candidaţi care îndeplinesc criteriile solicitate, dacă există cel puţin un candidat care a îndeplinit criteriile de selecţie.

Sursele de finanţare ale contractului ce urmează a fi atribuit sunt asigurate din sumele prevăzute pentru obiectivul Magistrala 6, respectiv buget de stat și fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Candidaţii vor demonstra o cifră de afaceri anuală pentru ultimele trei exerciţii financiare disponibile (2016, 2017, 2018) de: 634,89 milioane de lei. De asemenea, candidații selectați vor prezenta în faza a doua o garanţie de participare în cuantum de 12,5 milioane de lei.

Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor.

Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.

Pentru pregătirea şi implementarea proiectului a fost semnat un acord de împrumut (martie 2010), între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), în valoare de 41,87 miliarde Yeni (circa 317 de milioane de euro)