Metroul de Otopeni: Guvernul a aprobat declanşarea exproprierilor. Lucrările ar putea fi demarate peste un an

Economica.net
13 07. 2017
134869_pajura_09803700

Imobilele supuse exproprierii se află pe raza Municipiului București-Sectorul 1 și a județului Ilfov – oraș Otopeni.

Sumele individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor, sunt în cuantum de 62,8 milioane lei și reprezintă despăgubirile pentru un număr de 42 de imobile cu o suprafață de expropriat de 39.160 mp. Fondurile sunt alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

Sumele individuale destinate despăgubirilor au fost estimate de către expropriator, pe baza unui Raport de evaluare realizat de un expert evaluator autorizat ANEVAR.

VEZI AICI LISTA CU EXPROPRIERILE, actualizată în iulie 2017.

Oficialii de la Transporturi au publicat în martie o listă actualizată cu exproprierile necesare construirii Magistralei 6 de metrou, 1 Mai – Otopeni. Valoarea despăgubirilor era estimată atunci la 67 milioane de lei, aproape la jumătate faţă de nivelul menţionat anul trecut, de 117 milioane de lei.

Vezi aici lista din martie cu exproprierile de pe traseul metroului de Otopeni

Lista din martie privind proprietăţile vizate de exproprieri include 43 de imobile faţă de 46 câte erau în lista anterioară, publicată odată cu indicatorii tehnico-economici ai proiectului, aprobaţi anul trecut de către fostul guvern tehnocrat.

Această magistrală va permite legarea directă între Gara de Nord și Aeroport Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor.

Magistrala 6 de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.

Valoarea totală a investiţiei este de 5,9 miliarde de lei, cu TVA inclus (circa 1,3 miliarde de euro).

Termenul estimat de începere a lucrărilor este a doua jumătate a anului 2018, iar durata de execuție este de 48 de luni.

Proiectul este inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București – Ilfov.